Investering for begyndere i 2024

Investering for begyndere

I denne guide til investering for begyndere, vil du lære alt det, som du har brug for at vide, for at komme i gang med at investere.

  • Beskyt din opsparing mod inflation
  • Se de bedste investeringer for begyndere
  • Kom i gang for under 1.000 kroner

Når du har læst denne investeringsguide for begyndere, vil du vide hvorfor du skal investere, kende din investeringsprofil og vide hvordan du kommer i gang med din første investering.

Hvorfor begynde at investere?

Hvis du har din penge stående i banken, vil du opleve at din opsparing bliver mindre værd over tid.

Det skyldes, at inflation på længere sigt reducerer penges købekraft. Helt konkret betyder det at du kan købe mindre med 1.000 kroner nu, end du kunne for 10 år siden.

Du har måske hørt dine forældre snakke om, hvor billige ting var i deres ungdom. Det er et godt eksempel på at inflationen har været på spil.

Formålet med investering er primært at bekæmpe inflation ved at eje aktiver som ikke mister deres værdi over tid. På den måde kan du sikre dig at du kan købe det samme eller mere for din opsparing om 10, 20 eller 50 år. Klassiske eksempler på aktiver er aktier, obligationer og ejendomme.

Ved at investere og få dine penge til at arbejde for dig kan du også opnå et merafkast, som kan gøre dig mere velhavende på sigt.

Hvor meget du får ud af dine investeringer afhænger hvornår i livet du begynder at investere. De som begynder at investere tidligt i livet, får mest ud af renters rente effekten og ender med et markant højere afkast. Dit afkast vil nemlig stige eksponentielt.

Trin til at begynde at investere

Før du går i gang med at investere er der nogle vigtige overvejelser, som du bør gøre dig. Det er for at sikre at der er sammenhæng med dine mål og den måde du investerer på. Her er de vigtigste trin til at komme i gang med investering for begyndere.

1. Kend din risikovillighed

Først og fremmest skal du kende din risikovillighed.

Risiko og afkast følger altid hinanden på de finansielle markeder. Det vil sige at hvis du forventer et højt afkast, så skal du også forvente en relativ høj risiko for at miste dine penge.

Investering i aktier vil i de fleste tilfælde medføre en højere risiko end investering i obligationer.

Hvis du finder alternative investeringer, hvor det ligner at der er lav risiko og højt afkast, vil det typisk være fordi du selv overser en risiko.

2. Sæt et mål og tidshorisont

Det er vigtigt at du ved hvad dit mål er og hvornår du planlægger at skulle bruge pengene igen. Det kan være at spare op til alderdom, større udgifter senere i livet eller andet.

Hvad dit mål er vil afgøre din tidshorisont, som kan påvirke hvor risikable investeringer du bør investere i.

Hvis du har en kort tidshorisont og du skal bruge pengene til udbetaling på et hus, er det ikke en god idé at investere i aktiver med høj risiko – heller ikke hvis din risikovillighed er høj.

Er du derimod ung uden et behov for at bruge pengene i løbet af de næste mange år, kan det være en god idé at investere lidt mere aggressivt.

3. Bestem din strategi

Før du kan vælge en investeringsplatform, skal du beslutte dig for, hvilken investeringsstategi du vil følge.

  • Aktiv investering: Ved aktiv investering udvælges investeringer af dig selv, eller andre som har fået opgaven. Denne investeringsstrategi giver høj fleksibilitet og mulighed for at slå markedet. Men i realiteten er det de færreste aktive investorer, der kan slå markedet over længere tid.
  • Passiv investering: Ved passiv investering investerer du bredt og følger markedet. Det er klart den nemmeste måde at investere på og afkastet er i de fleste tilfælde højere end ved aktiv investering. Her har du også i højere grad mulighed for at lade dine investeringer passe sig selv.

Ved aktiv investering investerer man typisk i enkeltaktier, hvor man ved passiv investering i stedet fokuserer på indeksfonde og ETF’er.

4. Vælg en investeringsplatform

Du skal nu vælge en investeringsplatform til at lave din første investering.

Det individuelt hvad der er den bedste platform til investering for begyndere. Det afhænger nemlig af din investeringstrategi.

Samtidig afhænger det også af hvor ofte du tænker at investere og hvilke typer af aktiver, som du vil købe gennem handelsplatformen.

En handelsplatforms investeringsprodukter kan også være afgørende for hvad der er den bedste platform for dig. Udover investering for frie midler, giver nogle platforme også adgang til pensionsopsparing, automatisk månedsopsparing, CopyTrading m.m.

Man kan altså ikke sige at en børsmægler nødvendigvis er bedre end en anden, da de har hver deres fordele og ulemper.

Når du skal finde den bedste investeringsplatform, bør du overveje flere forskellige platforme. Nedenfor kan du se 3 af de mest populære steder at investere hos for danske investorer. Du kan med fordel undersøge dem alle før du vælger din platform.

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

{etoroCFDrisk}% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Dette er et reklamelink.

Når du skal vælge en investeringsplatform, skal du være opmærksom på platformens gebyrer. De primære gebyrer er kurtage, vekselgebyrer og depotgebyrer. Ved investering vil lave omkostninger altid være at foretrække.

3 nemme metoder til investering for begyndere

Hvis du ikke ønsker at bruge tid på at udvælge aktier, findes der en del gode og nemme måder at investere på. Her er de nemmeste metoder til investering for begyndere.

1. Månedsopsparing med indeksfonde

En månedsopsparing med indeksfonde er en nem og automatisk måde at investere for begyndere.

Kun meget få investorer kan slå markedet over tid. Det gælder både private og professionelle. Faktisk vil de fleste opnå et større afkast ved blot at følge markedet.

Derfor er indeksfonde som følger markedet en af de bedste måder at investere for begyndere. Og ved hjælp af en månedsopsparing kan du automatisere dine investeringer 100%.

De bedste steder at oprette en månedsopsparing er SaxoInvestor og Nordnet.

2. CopyTrading

CopyTrading er en nem metode til investering for begyndere. Her kan du kopiere andre investorers handler.

CopyTrading er en nyere form for investering, der i de senere år er blevet mere populær.

En af ulemperne ved CopyTrading er at du ikke på forhånd ved hvad der bliver investeret i. Du har heller ikke kontrol over om den investor du kopierer skifter investeringsstrategi.

Det bedste sted at investere med CopyTrading er eToro.

3. Investeringsrobotter

Investeringsrobotter kan være en god måde at komme i gang med investering for begyndere.

Den primære ulempe ved investeringsrobotter er at du beskattes ud fra lagerprincippet. Det er for de fleste privatpersoner ikke en fordelagtig beskatning, da skatteprocenten er højere end ved almindelig aktieindkomst.

Der findes mange forskellige investeringsrobotter. En af de bedste er Norm Invest.

Mulige investeringer for begyndere

Der findes rigtig mange investeringsmuligheder, som er nemme at komme i gang med for begyndere. Her er nogle af de mulige investeringer for begyndere.

1. Investering i aktier

Aktier er en af de bedste investeringer for begyndere.

Når du investerer i aktier får du et lille medejerskab i en virksomhed. Her vil du principielt få ret til en del af overskuddet.

Aktier har historisk set været den aktivklasse der har givet det højeste afkast. Men mange aktier har også høj risiko og store udsving undervejs.

Investering i aktier er kun en god investering for begyndere der har en lang tidshorisont.

Find den bedste aktie platform her.

2. Investering i obligationer

Obligationer er en god investering for begyndere, som ønsker lav risiko og har en kort tidshorisont.

Ved investering i obligationer låner du penge ud til stater og større virksomheder.

Statsobligationer er den sikreste type af obligationer, da der er mindre sandsynlighed for at en stat går bankerot end en virksomhed.

Læs guide til investering i obligationer.

3. Investering i ejendomme

Ejendomsinvestering har historisk set haft et meget højt afkast, og mennesker vil altid være et behov for at have et sted at bo.

Det gør ejendomsinvestering til en relativt stabil investering. Risikoen ved ejendomsinvestering afhænger i høj grad af lokationen og hvor stor belåningen er.

De færreste der nybegyndere der går i gang med investering har pengene til at investere i ejendomme.

Men her findes der også ejendomsinvesteringsplatforme som Reinvest24, hvor du kan investere for mindre beløb.

4. Investering i crowdlending

Crowdlending kan være en god investering for begyndere, da det kan være nemt at forstå hvordan det virker.

Her låner du penge ud til andre privatpersoner eller virksomheder. Lånet tilbagebetales løbende sammen med en rente.

Investering i crowdlending har både et højt afkast og risiko.

Find den bedste crowdlending platform her.

5. Investering i kryptovaluta

Kryptovaluta kan være en god investering for begyndere, der gerne vil investere med høj risiko og som har en lang tidshorisont.

Afkastet på kryptovaluta har historisk set været høj. Men mange kryptovalutaer har også fejlet undervejs.

De fleste nybegyndere bør dog holde sig væk fra kryptovaluta, da der er stor risiko for at miste sine penge.

Find den bedste kryptovaluta platform her.

Gode råd til investering for begyndere

Investering er et emne som du kan lære om hele livet. Men når du skal i gang med investering er der nogle få råd, som kan give dig en god start. Her er nogle af de bedste råd til investering for begyndere.

1. Diversificér din investeringsportefølje

Det første råd til investering for begyndere er at diversificere din portefølje. Det betyder at du skal sprede dine investeringer mellem flere aktiver.

Du bør altså undgå at investere alle dine penge i en enkelt aktie, selvom du tror at aktien bliver den næste Amazon eller Apple.

Hvis det går galt risikerer du at miste alle dine penge.

2. Investér kun penge du har råd til at miste

Et andet godt råd til investering for begyndere er kun at investere penge du har råd til at miste.

Du bør aldrig investere for penge som du har øremærket til at skulle udbetaling til et hus eller bryllup.

Går dine investeringer på kort sigt ned ender du måske med at skulle sælge på et dårligt tidspunkt – og samtidig have råd til et mindre hus eller bryllup.

3. Investér løbende

Hvis du investerer løbende vil dit afkast blive markant større end hvis du blot investerer din opsparing en gang.

Her er det oplagt at afsætte et månedlig beløb til investeringer.

Hvis du investerer løbende behøver du heller ikke bruge så meget energi på at prøve at time markedet.

Ofte stillede spørgsmål

Man skal ikke have mange penge for at begynde at investere. Men da der er lidt omkostninger forbundet med investering i værdipapirer, vil mindst 1.000 kroner være et godt udgangspunkt. Du kan sagtens investere for mindre. Det vigtigste er at du begynder at investere tidligst muligt, så pengene har længere tid at arbejde for dig i.

Man starter med at investere ved at oprette sig på en investeringsplatform. Her kan man indsætte penge og investere værdipapirer. Læs guide til investering for begyndere.

Der findes mange gode bøger om investering for begyndere. En af de bedste bøger er Bobler, bullshit og børsfest af Lars Tvede.

Der findes mange gode podcasts om investering for begyndere. Se de forskellige podcasts her.

Der findes mange gode kursuser om investering for begyndere. Et af de bedste kursuser i Danmark er lavet af DanielsPengetips.

Det er godt at investere i virksomheder, som har konkurrencemæssige fordele og som er profitable på den lange bane.