Aktier for begyndere 2024: Lær at handle med aktier [guide]

Aktier for begyndere

I denne guide til investering i aktier for begyndere kan du lære alt det, som du som nybegynder har brug for at vide, for at komme i gang med at handle med aktier.

  • Aktier har historisk set det højest afkast
  • Find en god handelsplatform til aktier for begyndere
  • Lær hvordan du betaler mindre i aktieskat

Når du har læst denne guide til aktier for begyndere, vil du vide hvorfor du skal investere i aktier, hvordan du vælger en strategi til aktieinvestering, hvordan du optimerer din skat og meget mere.

Hvorfor begynde at investere i aktier?

Der findes rigtig mange gode grunde til at begynde at investere i aktier – og kun ganske få grunde til at lade være.

I det følgende kan du lære om nogle af de vigtigste grunde til at du bør begynde at investere i aktier:

1. Inflationen spiser dine penge

At investere i aktier handler først og fremmest om at beskytte sine penge.

Gennem de sidste 30 år har danske kroner mistet cirka 2% værdi om året. Det skyldes inflation, som medfører, at du kan købe mindre for dine penge over tid.

Det er grundet inflation, at du måske har hørt dine forældre eller bedsteforældre snakke om hvor lidt slik kostede dengang de var børn.

Men for 30 år siden var 100 kroner meget mere værd end 100 kroner er i dag. Og om endnu 30 år er 100 kroner nok også meget mindre værd end nu.

For folk der har en opsparing i banken, har det den konsekvens, at deres penge løbende bliver mindre og mindre værd – også selvom der står den samme mængde penge på kontoen.

Dette er en af de vigtigste grunde til at mange begynder på aktieinvestering. Aktier har nemlig gennem tiden været et af de bedste midler til at holde inflationen i skak.

Og faktisk har aktieinvestering historisk set øget investorers værdi af deres penge hurtigere end værdiforringelsen som inflationen skaber.

2. Aktier er historisk set den bedste investering

Der findes mange forskellige ting, som man kan investere i. Men gennem de sidste 200 år har aktier givet det absolut bedste afkast.

I bogen “Stocks for the Long Run” af Jeremy J Siegel, kan du blandt andet lære om hvad den reelle værdi af 1 dollar ville have været efter inflation, hvis du havde investeret i forskellige aktivklasser i år 1800.

I 2006 havde dine penge været følgende værd, alt afhængigt af hvad du havde investeret $1 i:

  • Aktier: 755.163,00 dollars
  • Obligationer: 1.083,00 dollars
  • Guld: 1,95 dollars
  • Dollars: 0,06 dollars

Her er det tydeligt at afkastet gennem tid har været markant større for folk der er begynder at investere i aktier frem for obligationer og guld. Værst ser det dog ud for dem som havde beholdt deres ene dollar, som næsten ikke længere er noget værd grundet inflation.

Selvom ovenstående er taget fra det amerikanske marked og med dollar i stedet for danske kroner, så gør de samme principper sig gældende i Danmark.

Hvad er en aktie?

På nuværende tidspunkt har du forhåbentlig en god idé om, hvorfor det kan være en god idé at begynde at investere i aktier.

Men hvad er en aktie egentlig?

En aktie er et værdipapir, som viser at du har en ejerandel i et selskab.

Hvis du begynder at investere i aktier, kan du altså komme til at eje en lille del af børsnoterede selskaber som Carlsberg, Vestas, Danske Bank og Novo Nordisk.

Når du ejer aktier i et selskab, får du også ejerskab over en lille del af det overskud, som selskabet laver.

I praksis har du dog ikke den store indflydelse på om overskuddet bliver udbetalt til dig eller om selskabet bruger pengene til at vokse sig større.

Fordelen ved at eje aktier er at de fleste selskaber med en god forretningsmodel, vil kunne få pengene til at vokse mere end de renter du får i banken, gennem det overskud de laver.

For kunne selskaberne ikke lave et større overskud end det man kan få i rente i banken, så havde de ikke haft incitament til at drive deres forretning.

Historisk set har børsnoterede selskaber også formået at skabe et markant større overskud end det som dine penge mister til inflationen, hvilket som tidligere nævnt er en af de væsentligste grunde til at begynde at investere i aktier.

Hvilken investeringsstrategi skal jeg bruge?

Der findes mange forskellige måder at begynde at investere i aktier på.

Helt overordnet er der to tilgange til aktieinvestering, som du bør overveje. Det er henholdsvis passiv investering og aktiv investering.

Passiv investering

Passiv investering er statistisk set den bedste tilgang til investering i aktier for begyndere.

Talrige undersøgelser har nemlig vist at det er umådeligt svært at slå markedet, og at kun få professionelle rent faktisk kan slå markedet.

Det blev illustreret af Warren Buffett, da han i 2007 udfordrede 9 forskellige aktive porteføljeforvaltere i hedgefonde til om de kunne slå en passiv investering i det amerikanske S&P500 indeks, som dækker over de 500 største børsnoterede selskaber i USA.

Kun 1 ud af de 9 investeringsfonde som Warren Buffett kontaktede, indgik væddemålet med ham til 500.000 dollars.

Investeringsfonden, som hed Protégé Partners, valgte fem aktivt forvaltede investeringsforeninger. På den måde kunne de ramme deres fortrukne sammensætning er aktiver i porteføljen.

Efter 10 år kom resultatet, hvor passiv investering vandt en overlegen sejr:

Aktiv eller passiv investering

Faktisk var der ikke en eneste af de 5 aktive forvaltede fonde, der blev valgt, som kunne slå en simpel passiv investering i de 500 største børsnoterede selskaber i USA.

Faktum er at 9 ud af 10 af professionelle investorer ikke kan slå aktiemarkedet over længere tid. Når du vil i gang med aktier som nybegynder, bør du derfor kraftigt overveje om du kan.

Hvis du når frem til at du ikke tror at du kan slå aktiemarkedet, så kan du i stedet vælge at følge aktiemarkedet ved hjælp af passiv investering.

Ved at investere passivt følger du blot udviklingen i det generelle aktiemarked, ved at investere i et bredt udsnit af børsnoterede selskaber. Det er nemt at gøre i praksis ved at købe passive indeksfonde eller ETFer.

Foruden et statistisk bedre afkast er den primære fordel ved at benytte sig af passiv investering, er at du ikke skal bruge så meget tid på at analysere regnskaber og holde øje med forskellige virksomheder.

I stedet kan denne tid bruges på fritidsinteresser eller at tjene flere penge som du kan tilføje til din investeringsportefølje.

Med passiv investering kan du altså opnå en investeringsportefølje der historisk set har slået aktive porteføljeforvaltere, samtidig med at du skal bruge markant mindre tid på at holde øje med dine investeringer i forhold til aktiv investering.

Statistisk set får du altså et højere afkast og mere fritid end de der dyrker aktiv investering.

Hvis du vil gøre brug af passiv investering, kan det anbefales at bruge en Nordnet Månedsopsparing, som giver dig mulighed for at lave et fuldautomatisk investeringssetup.

Aktiv investering

En mere klassisk måde at investere i aktier er aktiv investering. Som aktiv investor køber man aktier i udvalgte selskaber på baggrund af sine analyser.

Overordnet set skelner man mellem følgende to analysemetoder:

  • Fundamental analyse
  • Teknisk analyse

Fundamental analyse bruges af investorer til at værdiansætte en virksomhed. Det kan gøres ved at kigge på økonomiske nøgletal, konkurrencesituationen i markedet, risici, fremtidige trends og meget mere.

Teknisk analyse bruges af mange investorer til at se på trenden i markedet. Det er blandt andet brugbart til at vurdere om investorerne er positive eller negative stemte overfor en aktie. Samtidig bruger mange teknisk analyse til at prøve at time, hvornår de skal købe aktier.

Nogle investorer bruger udelukkende den ene af ovenstående analysemetoder, hvor andre kombinere de to.

At selv at udvælge aktier er for nybegyndere en svær disciplin, som i mange tilfælde kan medføre stor tab. Dette er nok også en af de store grunde til at mange foretrækker passiv investering i stedet for aktiv investering.

Hvis du vælger aktiv investering, er den bedste investeringsplatform SaxoInvestor. Platformen giver adgang til absolut flest markeder, hvilket betyder at du ikke bliver begrænset ift. investeringsmuligheder.

Hvor er det bedst at handle med aktier for begyndere?

Der findes en række investeringsplatforme som egner til godt til aktiehandel for begyndere. Hvad der er den bedste investeringsplatform for dig, afhænger af hvad dit behov er og hvordan du vil investere.

Her er en liste over gode platforme til investering i aktier for begyndere:

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

{etoroCFDrisk}% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Dette er et reklamelink.

Langt de fleste platforme til aktier har også en aktieapp, som kan bruges til at investere på farten. For begyndere er det dog ofte en dårlig idé, at bruge en app til investering, da det kan få dig til at handle for meget.

Skat af aktier for begyndere

Håndtering af skat af aktier, kan for begyndere virke en anelse kompliceret. Der findes både mange regler og særregler på området.

Når du begynder på investering i aktier for frie midler, er der to måder at optimere din skat på, som du bør kende til. Resten kan du lære senere.

De to primære måder til skatteoptimering af aktier for begyndere er:

1. Brug en aktiesparekonto

Du kan bruge en aktiesparekonto til at spare på din aktieskat. Skattesatsen er nemlig markant lavere end på et almindelig aktiedepot.

Men…

Aktiesparekontoen har en beløbsgrænse.

Det betyder, at du ikke kan investere uanede midler gennem denne konto.

Brug aktiesparekontoen indtil du har maksimeret dit indskud på den. Benyt herefter et almindelig aktiedepot.

Lær mere om en aktiesparekonto her.

2. Skatteoptimering på et almindelig aktiedepot

Når du realiserer et afkast på en aktie i dit almindelige depot, kan det være en god idé at overveje at sælge en af dine tabsgivende aktier i samme skatteår.

Det kan nemlig minimere den samlede skat du skal betale for året.

Lær mere om aktieinvestering for begyndere

I denne sektion kan du finde en række ressourcer om aktieinvestering for begyndere, som kan kickstarte din læring om aktier.

For det største læringsmæssige udbytte, bør du kombinere flere af de nedenstående måder at lære om aktier.

YouTube videoer om aktier for begyndere

YouTube er et godt sted at lære om aktier for begyndere. Men som begynder kan det være svært at finde ud af hvilke råd der er gode.

Derfor kan du her finde en samling af de bedste YouTube videoer om aktier for begyndere.

1. How The Economic Machine Works by Ray Dalio

Ray Dalio er en amerikansk milliardær investor og hedgefondsforvalter. Han har lavet en YouTube video, hvor han deler hvad han i sin karriere har lært om verdensøkonomien.

Videoen handler om hvilke markedsmekanismer og er en perfekt måde at lære om aktiemarket for begyndere. Den tager kun 30 minutter og er godt givet ud for begyndere, der vil lære om aktiemarkedet.

Kursus om aktier for begyndere

En anden tilgang til at lære mere om aktier for nybegyndere er at købe et kursus. På den måde kan du hurtigt lære det mest nødvendige. Et af de mest populære kurser i Danmark er:

For nogle kan det være lidt dyrt at købe et kursus om aktier for begyndere. Men det kan være en god investering i din egen viden, som kan hjælpe dig med at spare mange penge på sigt.

Podcast om aktier for begyndere

Et podcast kan være en rigtig god måde at lære om aktier for begyndere. Her er nogle af de bedste podcasts:

Den store fordel ved at lytte til podcast er, at du gøre det i forbindelse med transport, madlavning, træning og meget mere.

Ofte stillede spørgsmål

En aktie er et værdipapir, som viser, at du har en ejerandel i et selskab.

Der findes mange måder, at lære om aktier for begyndere. Du kan høre podcasts, se videoer, tage et kursus eller læse denne artikel om aktier for begyndere.

Der findes ikke noget fast beløb du mindst skal investere i aktier.

For begyndere er det ofte vigtigere at komme i gang, da man lærer en masse ved at få praktisk erfaring.

Der findes mange forskellige bøger om aktier for begyndere. Se nogle af de bedste bøger om aktier her.

De grundlæggende principper om aktier for begyndere er ens for begge køn. Talrige undersøgelser peger dog på, at kvinder er bedre til aktieinvestering end mænd. Det skyldes til dels, at kvinder generelt set mindre risikovillige, og derfor begår færre begynderfejl end mænd. Desværre er der stadig færre kvinder, som vælger, at begynde på investering i aktier end mænd.