Hvad er crowdlending?

Crowdlending er et andet navn for lånebaseret crowdfunding og er en form for direkte långivning mellem personer.

Crowdlending foregår udenom traditionelle banker. I stedet foregår crowdlending typisk på online platforme, som matcher långivere og låntagere. Långiverne kan være privatinvestorer, virksomheder og professionelle.

På engelsk er crowdlending også kendt som Peer-to-Peer (P2P) lending. Det kan frit oversættes til långivning fra person til person.

Ovenstående definition passer godt med hvad crowdlending er – nemlig lån direkte mellem personer, som foregår udenom traditionelle pengeinstitutter.

Crowdlending bruges både til udlån til private og virksomheder. De mest populære lånetyper inden for crowdlending er forbrugslån, virksomhedslån og ejendomslån.

Hvordan fungerer crowdlending?

Crowdlending fungerer ved at en gruppe af investorer går sammen om at låne penge ud til låntagere. Det foregår typisk på en crowdlending platform.

Sådan fungerer crowdlending:

  1. En låntager udfylder en låneansøgning gennem et lånefirma, der er tilknyttet til crowdlending platforme som f.eks. PeerBerry og Mintos.
  2. Hvis ansøgeren vurderes kreditværdig, så udstedes der et lån til låntageren.
  3. Lånet gøres nu investerbart på en crowdlending platform.
  4. Her kan investorer nu investere i lånet – dette foregår ofte automatisk.
  5. Låntageren afbetaler lånet og investoren modtager en rente på sin investering.

Ovenstående beskrivelse af hvordan crowdlending fungerer, er baseret ud fra, hvordan crowdlending typisk fungerer i Danmark og Europa.

Forskellige crowdlending platforme har forskellige koncepter. Nogle er mere direkte. Andre har flere mellemled. Vær derfor opmærksom på hvordan en konkret platform fungerer før du begynder at bruge den.

Se de 10 bedste crowdlending platforme her.

Fordele og ulemper ved crowdlending

I det følgende gennemgås fordele og ulemper ved crowdlending:

Fordele:

  • Højt afkast til långivere: Crowdlending har historisk set givet et højt afkast for investorer.
  • Mulighed for diversificering: For investorer kan crowdlending være en mulighed for at sprede sin risiko over flere forskellige typer af investeringer.
  • Mere tilgængeligt for låntagere: For nogle låntagere vil et crowdlending lån være lettere tilgængeligt end et almindelig lån fra en bank.

Ulemper:

  • Høj kreditrisiko: Crowdlending lån kommer typisk med meget høj kreditrisiko. Det skyldes, at låntagere som ansøger om denne type lån i mange tilfælde ikke har kunnet få et almindelig lån i banken.
  • Ingen regulering: I tilfælde af at låntagere ikke kan tilbagebetale, så går staten ikke ind og hjælper långiver.

Hvordan kommer jeg i gang med crowdlending?

Hvis du gerne vil investere i crowdlending lån, så er den bedste måde at komme i gang med crowdlending, at oprette sig på en crowdlending platform.

Her vil du i løbet af meget kort tid kunne investere i lån og begynde at se dine penge vokse.

Se de 10 bedste crowdlending platforme her.