Hvad er crowdlending og hvordan fungerer det?

Crowdlending

Crowdlending er et andet navn for lånebaseret crowdfunding og er en form for direkte långivning mellem personer.

Crowdlending bruges til at finansiere lån, som optages udenom traditionelle banker. I modsætning til traditionel långivning er crowdlending ikke afhængig af banker eller finansielle institutioner til at stille finansiering til rådighed.

I stedet kan långivere vælge at finansiere en låntager direkte via en online platform, som matcher långivere og låntagere.

Denne type lån kan være fordelagtig for både låntagere og långivere. Låntagere kan ofte få bedre renter end i en bank, og långivere kan vælge at låne penge til projekter, som de tror på.

Crowdlending bruges både til udlån til private og virksomheder. De mest populære lånetyper inden for crowdlending er forbrugslån, virksomhedslån og ejendomslån. Långiverne kan være privatinvestorer, virksomheder og professionelle.

Crowdlending er blevet mere og mere populært i de seneste år, og platforme som Mintos og Kameo er blevet velkendte navne blandt danske investorer.

Hvordan fungerer crowdlending?

Crowdlending fungerer ved at en gruppe af investorer går sammen om at låne penge ud til en eller flere låntagere.

Sådan fungerer crowdlending:

  1. En låntager udfylder en låneansøgning gennem et lånefirma, der er tilknyttet til crowdlending platforme som f.eks. PeerBerry og Mintos.
  2. Hvis ansøgeren vurderes kreditværdig, så udstedes der et lån til låntageren.
  3. Lånet gøres nu investerbart på en crowdlending platform.
  4. Her kan investorer nu investere i lånet – dette foregår ofte automatisk.
  5. Låntageren afbetaler lånet og investoren modtager en rente på sin investering.

Ovenstående beskrivelse af hvordan crowdlending fungerer, er baseret ud fra, hvordan crowdlending typisk fungerer i Danmark og Europa.

Forskellige crowdlending platforme har forskellige koncepter. Nogle er mere direkte. Andre har flere mellemled. Vær derfor opmærksom på hvordan en konkret platform fungerer før du begynder at bruge den.

Se de 10 bedste crowdlending platforme her.

Fordele og ulemper ved crowdlending

I det følgende gennemgås fordele og ulemper ved crowdlending:

Fordele:

  • Højt afkast til långivere: Crowdlending har historisk set givet et højt afkast for investorer.
  • Mulighed for diversificering: For investorer kan crowdlending være en mulighed for at sprede sin risiko over flere forskellige typer af investeringer.
  • Mere tilgængeligt for låntagere: For nogle låntagere vil et crowdlending lån være lettere tilgængeligt end et almindelig lån fra en bank.

Ulemper:

  • Høj kreditrisiko: Crowdlending lån kommer typisk med meget høj kreditrisiko. Det skyldes, at låntagere som ansøger om denne type lån i mange tilfælde ikke har kunnet få et almindelig lån i banken.
  • Ingen regulering: I tilfælde af at låntagere ikke kan tilbagebetale, så går staten ikke ind og hjælper långiver.

Hvad er forskellen på crowdlending og crowdfunding?

Du kan investere i enten lånebaseret eller aktiebaseret crowdfunding. De forskellige typer af crowdfunding forklares nedenfor:

1. Lånebaseret crowdfunding (crowdlending)

Lånebaseret crowdfunding er det som vi i Danmark kalder crowdlending. 

Ved crowdlending køber man retten til et lån. Derved får man som investor krav på renten som lånet giver i dens løbetid. 

Lånene kan både være til private og virksomheder. 

Ved lånebaseret crowdlending tjener du penge på den rente som du får for at låne penge ud. Lånebaseret crowdfunding kan sammenlignes med at investere i obligationer.

Ved lånebaseret crowdfunding beskattes du i Danmark af renteindtægterne. Læs mere på skat.dk.

Platforme til lånebaseret crowdfunding: PeerBerry, EstateGuru, Mintos og Kameo.

2. Aktiebaseret crowdfunding (investering)

På nogle platforme kan du investere direkte i projekter mod at få aktier. Denne type af investering kaldes for aktiebaseret crowdfunding. Det vil typisk være crowdfunding af et ejendomsprojekt. 

Ved aktiebaseret crowdfunding er der reelt set ikke tale om crowdlending. Det skyldes at pengene ikke lånes ud, som ved lånebaseret crowdfunding. I stedet investerer du direkte i ejerandele i en virksomhed.

Ved aktiebaseret crowdfunding tjener du penge når det aktiv som du har investeret i stiger i værdi eller når der udbetales et dividende. Det kan sammenlignes med at investere i aktier.

Platforme til aktiebaseret crowdfunding: Reinvest24 og The Many.

Hvordan kommer jeg i gang med crowdlending?

Hvis du gerne vil investere i crowdlending lån, så er den bedste måde at komme i gang med crowdlending, at oprette sig på en crowdlending platform.

Her vil du i løbet af meget kort tid kunne investere i lån og begynde at se dine penge vokse.

Se de 10 bedste crowdlending platforme her.