Crowdfunding i Danmark: De 7 bedste platforme i 2025
Crowdfunding til private, projekter og virksomheder er blevet mere populært i de seneste år. Men hvad er crowdfunding og hvordan gør man? Læs denne artikel og lær alt hvad du skal vide om crowdfunding i Danmark.
Hvad er crowdfunding?
Crowdfunding er en måde at indsamle penge på via internettet. Det er en form for finansiering, der kan bruges af enkeltpersoner, virksomheder og organisationer til at finansiere et projekt eller en produktudvikling.
Idéen bag crowdfunding er, at mange mennesker donerer små beløb til et projekt, som de har interesse i, og at disse donationer tilsammen skaber et større beløb, der kan bruges til at finansiere projektet.
Crowdfunding kan omfatte bl.a. donationer, lån eller investeringer fra privatpersoner eller virksomheder. Det er især blevet populært for projekter, der er for nye eller innovative til, at de kan få finansiering fra traditionelle kilder.
Fordele og ulemper ved crowdfunding
Der er både fordele og ulemper ved crowdfunding og det er ikke nødvendigvis brugbart for dig. Her er de vigtigste fordele og ulemper:
Fordele:
- Crowdfunding giver iværksættere og virksomheder mulighed for at prøve nye ideer og tjenester uden at skulle investere store summer.
- Det fjerner behovet for at gå gennem traditionelle finansieringsruter, som banker og private investorer.
- Det giver virksomheder adgang til en bred vifte af investorer, herunder private investorer, der ikke ville have overvejet andre finansieringsmuligheder.
- Crowdfunding skaber et globalt marked for produkter og tjenester, hvilket øger mulighederne for at nå nye kundegrupper.
- Det giver investorer mulighed for at investere i nye ideer og produkter uden risiko for tab af store summer.
Ulemper:
- Det kan være svært at skabe interesse for crowdfunding-kampagner, hvilket kan resultere i et lavt antal investorer og dermed begrænset finansiering.
- Der er ingen garanti for, at crowdfunding-kampagner vil lykkes, og det kan betyde, at investorer mister deres investeringer.
- Crowdfunding kræver ofte, at virksomheder eller iværksættere lægger store mængder tid og energi i at skabe etablerede netværk og en stærk markedsføringsstrategi for at få folks opmærksomhed.
- Crowdfunding forudsætter, at virksomheder eller iværksættere har et stærkt online engagement og sociale medier følgere, hvilket ikke altid er let at opnå.
- Crowdfunding-kampagner kan være ret konkurrencedygtige, og det kan være svært at skille sig ud fra mængden.
Fire typer af crowdfunding
Crowdfunding er ikke kun én ting. Der findes nemlig hele fire typer af crowdfunding:
1. Donationsbaseret crowdfunding
Donationsbaseret crowdfunding er en form for crowdfunding, hvor individuelle donationer udgør det største bidrag til at støtte et projekt. Donationer kan være større eller mindre og har ikke nogen specifikke gevinster.
2. Belønningsbaseret crowdfunding
Belønningsbaseret crowdfunding (reward-based crowdfunding) er en form for crowdfunding, hvor folk donerer til et projekt i bytte for en direkte belønning fra projektet. Eksempler på belønninger inkluderer produkter, varer eller tjenester, der relaterer til projektet.
En af de mest populære platforme til denne form for crowdfunding er Kickstarter.
3. Aktiebaseret crowdfunding
Aktiebaseret crowdfunding (equity crowdfunding) er en form for crowdfunding, hvor folk kan købe aktier eller andele i et selskab eller projekt for at støtte det. De investerer typisk for at få et afkast, når projektet bliver succesfuldt.
En af de mest populære platforme til aktiebaseret crowdfunding er Reinvest24.
4. Lånebaseret crowdfunding
Lånebaseret crowdfunding (crowdlending) er en form for crowdfunding, hvor folk låner penge til private eller et selskab. Lånene er ofte af kort varighed, og i nogle tilfælde kan långivere få et afkast, når projektet er afsluttet.
En af de mest populære danske platforme til lånebaseret crowdfunding er Kameo.
Bedste danske crowdfunding platforme
Der findes en række forskellige crowdfunding virksomheder i Danmark. Platformene har vidt forskellige fokus og er jævnt fordelt omkring de fire typer af crowdfunding:
1. Kameo
Kameo er en dansk lånebaseret crowdfunding platform, der blev grundlagt i 2014. Platformen fokuserer primært på skandinaviske ejendomslån og sikrer alle lån med enten pant eller kaution.
Kameo’s mission er at mindske afstanden mellem låntager og långiver ved hjælp af onlinebaserede tekniske løsninger. De hjælper investorer med at få et bedre afkast og giver ejendomsudviklere og småvirksomheder den finansiering, de har brug for.
Kameo har en licens fra Finanstilsynet i Danmark.
2. Coop Crowdfunding
Coop Crowdfunding er en dansk crowdfunding platform, der kombinerer flere crowdfunding metoder herunder belønningsbaseret, lånebaseret og donationsbaseret crowdfunding.
Platformens hovedfokus er på fødevarer og bæredygtighed. Deres formål er at skabe direkte relationer mellem ansvarlige producenter og aktivistiske forbrugere, og kæmpe for at danske virksomheder får lige adgang til marked og kapital.
Med belønningsbaseret crowdfunding kan du på Coop Crowdfunding få økonomisk støtte og markedsteste dit produkt før produktion. Dette giver også en mulighed for at markedsføre dit produkt og inddrage forbrugere i processen.
Lånebaseret crowdfunding eller crowdlending, giver virksomheder chancen for at låne mellem 100.000 kr. og 10 mio. kr. fra forbrugerne i stedet for fra en bank.
Donationsbaseret crowdfunding giver også virksomheder chancen for at samle ind til et godt formål ved at oprette et indsamlingsprojekt.
Sidst men ikke mindst, tilbyder Coop Crowdfunding også en webshop, hvor du kan sælge dine produkter direkte til forbrugerne.
Det er Lendino der har bygget Coops crowdfunding-platform og de står også for den daglige drift af platformen. Det er også Lendino, der foretager kreditvurdering ved låneansøgninger.
3. Fundbricks
Fundbricks er en dansk lånebaseret crowdfunding platform, der blev etableret i 2018. Denne platform fokuserer på at tilbyde lån til ejendomsprojekter, hvilket muliggør investering i ejendomme.
Fundbricks blev stiftet af Thomas Rolin og Thomas Sonne-Schmidt, der begge er partnere i virksomheden.
Virksomhedens vision er at skabe vækst i det danske samfund ved at lette adgangen til kapital for ejendomsudviklere. De ønsker at fremme realiseringen af spændende ejendomsprojekter og samtidig gøre det lettere for almindelige danskere at øge deres opsparing enten uden eller med minimal aktiv forvaltning.
4. Lendino
Lendino er en dansk lånebaseret crowdfunding platform, der blev stiftet i 2014. Lendino specialiserer sig i crowdlending og du kan investere i P2P lån i Danmark.
Som en af de førende danske platforme indenfor crowdlending, giver Lendino virksomheder mulighed for at låne kapital fra private investorer. Det gør det muligt for låntagere at opnå lån til konkurrencedygtige renter, mens långivere får et månedligt afkast på deres investeringer.
5. IDA Crowdfunding
IDA Crowdfunding er en dansk belønningsbaseret crowdfunding platform, som fokuserer på projekter inden for teknologi og naturvidenskab.
Den primære mission med platformen er at støtte udviklingen og lanceringen af flere bæredygtige projekter og produkter, der kan bidrage til løsninger på nogle af klodens mest presserende udfordringer.
Alle projekter på IDA Crowdfunding er baseret på teknologi, IT eller naturvidenskab. Investorer kan støtte de projekter, de finder interessante og i bytte modtage en belønning. Desuden giver platformen mulighed for individer med en innovativ ide at søge økonomisk støtte til projektets realisering.
6. Flex Funding
Flex Funding er en dansk lånebaseret crowdfunding platform, der blev stiftet i 2013. Det gør den til den første lånebaserede crowdfunding-platform i Danmark. På Flex Funding platformen kan du investere i erhvervslån.
Flex Funding fungerer som et moderne alternativ til traditionelle banklån. De bringer virksomheder med lånebehov og private långivere sammen gennem deres unikke udlånsplatform.
Virksomheder får lån til deres udvikling og vækst under gennemskuelige vilkår og til konkurrencedygtige faste renter. Långivere får et økonomisk afkast, da en stor del af renterne betales direkte til dem sammen med den månedlige tilbagebetaling. Deres udlån bidrager således også til vækst blandt danske virksomheder.
Flex Funding er godkendt af Finanstilsynet som betalingsinstitut.
7. Booomerang
Booomerang er en 100% danskejet crowdfunding platform, der blev grundlagt i 2011 af Michael Eis. Det var den første af sin slags i Danmark.
Platformen tilbyder både belønningsbaseret, aktiebaseret og lånebaseret crowdfunding, hvilket gør den alsidig for både investorer og dem, der søger finansiering.
Efter et afslag på et banklån, fik Eis ideen til Booomerang. Hans oplevelser med banksystemet førte ham til at stille spørgsmålstegn ved, hvad banken egentlig skal bruges til, og dette inspirerede ham til at skabe Booomerang som et alternativ.