Peer-to-Peer (P2P) lån i Danmark for investorer og låntagere

P2P lån

P2P lån har i de seneste årtier vundet frem som både en investerings- og låneform i Danmark. Lær om hvad peer-to-peer lån er og hvordan du kan investere i eller låne penge ved hjælp af P2P lån.

Hvad er P2P lån?

P2P lån (Peer-to-Peer lån) er et alternativt lån der gives direkte mellem to personer, uden om banken. Dette er muligt ved at bruge online platforme, som forbinder långivere og låntagere. P2P-lån er et alternativ til almindelige banklån og forbrugslån.

Långivere investerer i P2P-lån på samme måde, som investering i aktier og andre værdipapirer. Her forventes der et afkast i form af en rente for at låne sine penge ud.

For låntagerne kan det være attraktivt at optage peer-to-peer lån, da der ofte ikke er de samme krav til kreditvurdering, som ved almindelige online lån.

Betegnelsen kommer fra det engelske P2P lending, som er det vi Danmark kender som crowdlending.

Fordele ved peer-to-peer lån

Der er en række fordele ved P2P lån for både låntagere og investorer.

 • Lavere omkostninger: Da der ikke er nogen mellemmænd involveret, er omkostningerne ved peer-to-peer lån generelt meget lavere end ved traditionelle lån.
 • Færre krav: P2P lån har ofte mindre krav til låntagerne, såsom lavere kreditvurderinger og mindre krav til økonomisk historie.
 • Hurtigere godkendelser: På grund af den reducerede mængde dokumentation, der kræves, er godkendelserne af peer-to-peer lån ofte hurtigere end ved traditionelle lån.
 • Fleksible betalingsplaner: Peer-to-peer lån giver låntagerne mulighed for at vælge deres foretrukne betalingsplaner, herunder længere løbetider, mindre månedlige betalinger og andre fleksible betalingsmuligheder.
 • Flere muligheder: Investorer kan bruge peer-to-peer lån til at diversificere deres investeringer ved at investere i lån med forskellige løbetider, lånebeløb og låntagere.

Ulemper ved peer-to-peer lån

Selvom der er mange fordele ved peer-to-peer lån, findes der også en del ulemper ved denne type af lån.

 • Mangel på regulering: Der føres ikke på samme måde tilsyn med lån som optages udenom traditionelle finansielle institutioner.
 • Risikabel investering: Peer-to-peer lån kan være en risikabel investering, da låntagerne ofte ikke har haft en stærk nok kreditvurdering til at låne gennem traditionelle udbydere.

Investering i peer-to-peer lån

Vil du gerne investere i peer-to-peer lån? Her er de bedste platforme til investering i P2P lån:

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Du kan følge nedenstående guide til at komme i gang med at investere i peer-to-peer lån:

 1. Først skal du vælge en crowdlending-platform, hvor du kan investere. Det er vigtigt at vælge en platform, som har en høj sikkerhed og som har et godt omdømme. Brug eventuelt ovenstående oversigt.
 2. Når du har oprettet dig på en platform, skal du foretage en indbetaling på din konto. Dette gøres normalt via en bankoverførsel eller ved hjælp af dit betalingskort.
 3. Når pengene er overført kan du begynde at vælge peer to peer lån, som du ønsker at investere i. Dette kan være baseret på låntagers kreditvurdering, lånets løbetid og andre faktorer.
 4. Det er vigtigt at følge med i P2P-lånets udvikling og sikre, at den låntager, som du har investeret i, betaler tilbage som aftalt.
 5. Når lånet er tilbagebetalt, får du din investering samt den fortjeneste, som du har tjent på investeringen.

Hvis du ønsker at investere i P2P lån i Danmark, kan du overveje den dansk platform Lendino.

Lån penge med P2P lån i Danmark

Hvis du er på udkig efter finansiering, kan du også låne penge af private med P2P lån i Danmark.

Der findes ikke mange regler for lån mellem private og det er i princippet muligt at aftale et lån med enhver, så længe låntager og långiver bliver enige om betingelserne.

Her er nogle af de platforme, hvor det er muligt at optage et peer-to-peer lån i Danmark:

1. Plata

Plata tilbyder mulighed for at låne og investere i P2P-lån. Lånene har en forholdsvis lav ÅOP, og Plata er godkendt af Finanstilsynet som kreditformidler.

Det betyder, at du som låntager eller investor har en ekstra sikkerhed, da Plata overholder alle Danmarks lovgivninger omkring lån og investeringer.

Plata er en privat låneplatform, som kan være et alternativ til banklån og traditionelle investeringsmuligheder. Som låntager kan du få hurtigere udbetaling og lavere ÅOP end mange banker tilbyder. Samtidig får du et kortere lån, så du hurtigere kan blive gældfri.

Som investor kan du få et højere afkast end mange traditionelle investeringer, samtidig med at du har større kontrol over hvem du låner penge ud til. Plata kan være en god mulighed for både låntagere og investorer, da de giver en effektiv, fleksibel og rimelig sikker løsning.

2. Q-finans

Q-finans er en gratis platform til lån mellem private. Hjemmesiden formidler udelukkende kontakt mellem låntagere og långivere.

På platformen er der en række lånebetingelser. Desto flere du overholder, desto større et P2P lån kan du få.

Hvis du bliver godkendt, bliver lånene typisk udbetalt på mindre end en time. Pengene overføres til din bankkonto som straksoverførsel.

Hos Q-finans kan du også optage et P2P lån trods RKI.

3. Facebook lån

Facebook lån er en form for peer-to-peer lån, hvor der formidles lån mellem private på Facebook-grupper.

Da det er muligt at optage et lån af privatpersoner trods RKI, vælger mange der mangler penge og er registeret i RKI, at optage lån på Facebook-grupper.

Det kan ikke anbefales at låne penge af private på Facebook. Både BT og TV2 melder om kritiske tilstande med ulovlige lånebetingelser og urimelige inkassometoder.

Folk der låner penge ud på Facebook følger ikke nødvendigvis loven og du frarådes derfor at låne penge på Facebook.

Alternativer til P2P lån

Hvis du søger finansiering findes der mange alternativer til P2P lån. Det vil ofte være lån udenom banken. Her følger en oversigt over nogle af de bedste alternativer til P2P lån:

Ofte stillede spørgsmål

P2P lån (Peer-to-Peer lån) er lån som går direkte mellem långiver og låntager. Dette modsætter sig traditionelle lån, hvor det er banken, der står for formidlingen.

Du kan investere i peer-to-peer lån gennem en crowdlending platform.

Det er muligt at optage et lån mellem private selvom man er registreret i RKI. Derfor er det også muligt at optage et P2P lån trods RKI. Dog er det ikke nødvendigvis en god idé, da det ofte vil være bedre at få hjælp til at få styr på ens økonomi i stedet for.

P2P er en forkortelse for Peer-to-Peer. På dansk vil man kalde det fra person til person.