Rentefradrag 2025: Spar penge på dine renteudgifter

Rentefradrag på årsopgørelse.

Hvad er rentefradrag?

Rentefradrag er et skattefradrag, som man får for de renteudgifter, man har betalt i løbet af et år. Det gælder eksempelvis renteudgifter på realkreditlån, banklån, billån, forbrugslån, kviklån og SU-lån.

Fradraget fungerer ved at man kan trække sine renteudgifter fra i sin skattepligtige indkomst, så man skal betale mindre i skat. Det gælder kun for renter og ikke for gebyrer på et lån.

Rentefradraget bliver teknisk set behandlet som negativ kapitalindkomst, hvilket betyder, at det indgår i opgørelsen af ens samlede kapitalindkomst og kan reducere den samlede skattebetaling.

Satser for rentefradrag i 2025:

Civilstatus

Årlige renteudgifter

Fradragsprocent

Enlig

Op til 50.000 kr.

Ca. 33,1%

Enlig

Over 50.000 kr.

Ca. 25,1%

Ægtepar

Op til 100.000 kr.

Ca. 33,1%

Ægtepar

Over 100.000 kr.

Ca. 25,1%

Kilde: Skatteministeriet

Hvordan beregnes rentefradrag?

Rentefradrag beregnes ved at gange dine samlede årlige renteudgifter med den gældende skattesats. Resultatet er det beløb, du kan trække fra i skat.

Renteudgifter under 50.000 kr.

Hvis dine årlige renteudgifter er under 50.000 kr., kan du trække cirka 33,1% af dem fra i skat. Har du for eksempel betalt 10.000 kr. i renteudgifter på et forbrugslån i løbet af året, kan du beregne dit rentefradrag således:

  • 10.000 kr. x 33,1% = 3.310 kr.

Du får altså et skattemæssigt fradrag på 3.310 kr., hvilket betyder, at din samlede skattebetaling bliver reduceret med dette beløb. Det præcise fradrag afhænger dog af din personlige skattesats.

Renteudgifter over 50.000 kr.

Hvis dine årlige renteudgifter er over 50.000 kr., kan du trække cirka 33,1% af de første 50.000 kr., og 25,1% af resten. Har du for eksempel betalt 120.000 kr. i renteudgifter på et realkreditlån i løbet af året, kan du beregne dit rentefradrag således:

  • Af de første 50.000 kr.: 50.000 kr. x 33,1% = 16.550 kr.
  • Af resten (120.000 kr. – 50.000 kr. = 70.000 kr.): 70.000 kr. x 25,1% = 17.570 kr.

Samlet fradrag: 16.550 kr. + 17.570 kr. = 34.120 kr.

Du får altså et skattemæssigt fradrag på 34.120 kr., hvilket betyder, at din samlede skattebetaling bliver reduceret med dette beløb. Det nøjagtige beløb afhænger dog af din personlige skattesats.

Eksempel på skatteværdi af rentefradraget

Hvis du har årlige renteudgifter på 10.000 kr. på et lån og har en skatteprocent på 33,1%, betyder det, at rentefradraget giver dig 3.310 kr. tilbage i skat. Din reelle udgift til renter bliver derfor 6.690 kr. i stedet for 10.000 kr., fordi rentefradraget reducerer den samlede udgift.

Automatisk rentefradrag ved lån i danske banker

Danske banker har indberetningspligt, når det gælder indberetning af kunders renteudgifter til skattemyndighederne. Hvis du har lån i en dansk bank, vil banken indberette dine renteudgifter til SKAT for dig, så du automatisk får rentefradrag for dine lån. Derfor behøver du ikke selv at oplyse disse renteudgifter i din årsopgørelse, hvis du har lån i en dansk bank.

Selvom SKAT automatisk registrerer dine renteudgifter, er det dit ansvar at kontrollere, om de korrekte beløb for rentefradrag fremgår af din årsopgørelse.

Husk at indberette udenlandske renteudgifter

Hvis du har lån i en udenlandsk bank, bliver dine renteudgifter som udgangspunkt ikke automatisk indberettet til SKAT. Det skyldes, at udenlandske banker ikke har pligt til at indberette oplysninger om dine renter. Derfor får du ikke automatisk rentefradrag i din årsopgørelse fra alle udenlandske banker. Dette gælder for eksempel hvis du har forbrugslån hos banker som Bank Norwegian og Ferratum.

For at få rentefradrag for et lån i en udenlandsk bank, skal du selv indberette dine renteudgifter i rubrik 432, når du tjekker og retter din årsopgørelse hos SKAT. Husk også at oplyse din restgæld pr. 31/12 i rubrik 493.

Hvilke renteudgifter kan trækkes fra i SKAT?

I Danmark kan du trække flere former for renteudgifter fra i SKAT. Her er de vigtigste typer renter, der som hovedregel er fradragsberettigede:

  • Renter på banklån
  • Renter og bidrag på realkreditlån
  • Renter på forbrugslån
  • Renter på kviklån
  • Renter på kontokortordning
  • Renter på studielån (SU-lån)
  • Negative renter

Ikke-fradragsberettiget: Gebyrer, morarenter og bøder.

Ingen rentefradrag på offentlig gæld

Renter på gæld til det offentlige er som udgangspunkt ikke længere fradragsberettiget fra og med indkomståret 2020. Det betyder, at du ikke kan få rentefradrag for renter på eksempelvis skattegæld, bøder eller anden offentlig gæld. En vigtig undtagelse er dog SU-lån, hvor renteudgifter fortsat er fradragsberettigede, når du begynder at betale tilbage på din studiegæld.

Kan man få fradrag for lån uden renter?

Det er ikke muligt at få rentefradrag for lån uden renter. Derfor kan det være en fordel at vælge et lån, hvor de samlede låneomkostninger primært består af renter frem for gebyrer.

Fradrag for etableringsomkostninger på lån

Ifølge SKAT kan etableringsomkostninger ved lån med en løbetid under to år trækkes fra. Hvis oprettelsesgebyret er over 2,5% af lånebeløbet, kan kun 2,5% fradrages med det samme, og resten fordeles over lånets løbetid. Indfries lånet samme år, som det optages, kan hele provisionen fratrækkes med det samme. Udgiften skal oplyses i rubrik 44.