Kviklån lovgivning i 2025: Lær om love og regler her

Hvis du gerne vil kende til regler og lovgivning om kviklån, kan du læse denne guide, som kommer ind på de love og regler man som låntager kan have gavn af at kende til.

Er kviklån lovligt?

Ja, kviklån er lovligt i Danmark. Du kan optage kviklån hos en lang række låneudbydere på det danske lånemarked.

I kviklånsloven er der indført et ÅOP-loft på 35%, som betyder, at det er forbudt for låneudbydere at tilbyde et lån med en ÅOP, som er højere end dette.

Historiske ændringer i kviklånsloven

Der har gennem årene været en del ændringer for lovgivning, der relaterer sig til kviklån, i forsøget på at skabe bedre regulering af lånemarkedet i Danmark.

Lovændring i 2017

Fra den 1. januar 2017 blev der indført 48 timers betænkningstid på kviklån, som en del af kreditaftaleloven.

Som en reaktion på lovændringen begyndte mange lånevirksomheder at udbyde kreditter i stedet for lån, for at kunderne ikke skulle vente 48 timer på at få et nyt kviklån.

Lovændring i 2020

Fra den 1. juli 2020 blev der igen indført nye regler for kviklån. Her var regeringen, som bestod af Socialdemokratiet, nået til enighed med en række andre partier i Folketinget om at lave en aftale om kviklån. Den nye lov om kviklån medførte:

  • Kviklån må maksimalt have en årlig omkostning i procent (ÅOP) på 35%.
  • Omkostningsloft på 100% ud fra kviklånets lånebeløb.
  • Kviklån må ikke markedsføres i forbindelse med spilleudbydere på TV.
  • Forbud mod at markedsføre kviklån med en ÅOP på over 25%.

At kviklån efter indførelsen af den nye lov har en maksimal ÅOP på 35% betyder, at udbyderne af kviklån heller ikke kan have renter som er højere end de 35%.

Effekt af lovændringen:

Lovændringen er blevet evalueret af Erhvervsministeriet i 2022.

Den primære konklusion på evalueringen er at antallet af låneudbydere på det danske marked blev halveret på baggrund af lovændringen og at de tilbageværende låneudbydere nu lever op til de nye regler.

Men i rapporten ses der også en stigning i interessen for P2P-lån, som i Danmark typisk er lån mellem privatpersoner, der faciliteres i Facebook-grupper.

Stigningen i lån mellem privatpersoner kan skyldes, at lånebehovet ikke er forsvundet og at forbrugerne derfor søger alternativer til de meget kortfristede lån, som der ikke længere er rentable at udbyde for låneudbyderne på det danske lånemarked.

Overblik over kviklån lovgivning

Kviklån lovgivning tager udgangspunkt i en række forskellige love. Blandt andet gælder følgende love og regler for kviklån:

Bemærk venligst at listen af love og regler der gælder for kviklån er ikke udtømmende. Blandt andet gælder generelle love om marketing også for kviklån.

Kreditaftaleloven

Kreditaftaleloven er en lovgivning der vedrører både kredit og lån. Derfor gælder den også for kviklån. Loven medfører følgende regler og krav:

  • 14 dages fortrydelsesret: Ifølge kreditaftalelovens §19 har du 14 dages fortrydelsesret på dine kviklån.

Lov om forbrugslånsvirksomheder

Lov om forbrugslånsvirksomheder gælder også for udbydere af kviklån. Loven medfører følgende regler og krav:

  • Tilladelse fra Finanstilsynet: For at udbyde kviklån, skal en forbrugslånsvirksomhed have tilladelse fra Finanstilsynet.
Dommer der sidder med en hammer og håndhæver kviklån lovgivning.

Ofte stillede spørgsmål

Nej, kviklån er ikke ulovligt i Danmark. Du kan få et kviklån hos en række forskellige låneudbydere. Ifølge loven må et kviklån maksimalt have en ÅOP på 35%.

Her er de vigtigste love og regler om kviklån for låntagere:

  • Der er 48 timers betænkningstid på kviklån.
  • Et kviklån må maksimalt have en ÅOP på 35%.
  • Omkostningerne må maksimalt udgøre 100% af kviklånets værdi.
  • Du har 14 dages fortrydelsesret på dit lån.