Hvorfor kan jeg ikke få et samlelån? Årsager og løsninger i 2023

Hvorfor kan jeg ikke få et samlelån

Der kan være mange årsager til at du ikke kan få et samlelån. Flere faktorer påvirker nemlig om du bliver godkendt eller om lånet bliver afvist.

Problemet er dog at låneudbyderne typisk ikke giver en begrundelse for deres afslag, hvilket kan være en stressfaktor for ansøgeren

Heldigvis er der ting du selv kan gøre for at øge sandsynligheden for at blive godkendt, selvom du ikke kender den præcise grund til at du ikke fik samlet dine lån i første omgang.

Årsager til afvist samlelån

Der kan være mange årsager til at du ikke kan få et samlelån. Her er nogle af de hyppigste grunde til at få et samlelån afvist:

1. Din gældsfaktor er for høj

En for høj gældsfaktor vil medføre et afslag på din ansøgning om et samlelån, da det vil indikere, at du ikke har økonomisk råderum til at tage et lån til at samle alle dine gældsposter.

Gældsfaktoren er et udtryk for forholdet mellem din samlede gæld og din samlede bruttoindkomst. Når bankerne vurderer din ansøgning, vil de kigge på din gældsfaktor og vurdere, om du har tilstrækkelig økonomisk råderum til at kunne håndtere det samlede lån.

Hvis din gældsfaktor er for høj, vil det altså have en negativ indvirkning på din ansøgning.

2. Du opfylder ikke bankernes krav

Bankerne har en række standardkrav, som du skal leve op til for at få et lån. Her er de primære krav fra bankerne:

  • Du må ikke være registreret i RKI
  • Du skal have dansk bopælsadresse
  • Du skal være 18 år

Hvis du ikke opfylder disse krav kan du normalt set ikke få et lån. Du kan typisk ikke få et samlelån trods RKI.

3. Du har været uheldig

Ikke alle banker kreditvurderer ens. Derfor kan du godt risikere at få afslag hos en udbyder af samlelån, hvor du ville have blevet godkendt hos en anden.

Hvis du kun har søgt ét sted, er det en rigtig god idé at ansøge om et samlelån nogle flere steder. Der findes mange samlelån med høj godkendelse.

Løsninger til at få et samlelån

Hvis du har fået afslag på at få lov til at samle dine lån, er der en række løsninger der kan optimere dine chancer for at få et samlelån på trods.

1. Få en medansøger

Først og fremmest kan det være en god idé at få en medansøger, når du ansøger om et samlelån.

En medansøger er en anden person, som også skal underskrive lånet og fungere som din garant.

Dette øger sandsynligvis dine chancer for at få et hurtig samlelån, da det viser banken, at du har en anden person, som er villig til at hjælpe dig med at betale det tilbage.

2. Øg dit rådighedsbeløb

En af de bedste måder at øge sandsynligheden for at blive godkendt til et samlelån er at øge dit månedlige rådighedsbeløb. Det kan du gøre ved enten at tjene mere eller bruge færre penge.

For langt de fleste er det nemmere at finde steder at minimere faste omkostninger end at skulle tjene flere penge.

Der er mange faste udgifter som du måske ikke ligger bemærker, men som kan gøre en stor forskel for din økonomi. Overvej derfor at øge dit rådighedsbeløb med et økonomitjek.

3. Ansøg flere steder

Hvis du kun har ansøgt om et samlelån hos en udbyder, bør du overveje at ansøge flere steder.

Selv i det scenarie, hvor du bliver godkendt til flere samlelån, er du ikke forpligtet til at tage dem alle og du kan blot vælge det billigste samlelån.

Sørg derfor for at søge så mange samlelån som muligt.