Aktiesparekonto vs månedsopsparing: Hvad skal jeg vælge?

Grafer på papirsbunke der illustrerer sammenligning af månedsopsparing vs aktiesparekonto.

Investering er en god måde at få dine penge til at arbejde for dig, men med de mange investeringsmuligheder som aktiesparekonto og månedsopsparing, kan det være overvældende at vælge, hvad der er bedst for dig.

Begge typer investeringer har deres fordele og ulemper, og da du ikke kan bruge en månedsopsparing i kombination med hinanden, bør du undersøge om du skal bruge en aktiesparekonto eller månedsopsparing, før du investerer.

Fordele og ulemper ved en aktiesparekonto

Der er mange fordele og ulemper ved en aktiesparekonto, som du bør overveje, før du eventuelt vælger denne investeringsmulighed.

De primære fordele ved en aktiesparekonto inkluderer lavere skattesats på afkast på 17%. Du bliver beskattet ud fra lagerprincippet, hvilket gør det nemmere at skifte mellem forskellige investeringer, da du bliver beskattet af din gevinst ligegyldig om den er realiseret eller urealiseret i slutningen af året. Det er også et mere bekvemt valg for dem der har et større startbeløb og som ønsker at investere et større beløb på én gang.

Ulemperne inkluderer dog en maksimumgrænse for investering, som sat af den danske regering. Grænsen er i 2024 på 135.900 kroner. Derudover kan der være en likviditetsbelastning forbundet ved lagerbeskatning, som potentielt kan tvinge dig til at sælge dine aktier før tid, for at kunne betale din skat.

Aktiesparekontoen er typisk mest attraktiv for dem, der har større startbeløb at investere. Du kan både oprette en aktiesparekonto på Nordnet og Saxo Bank, som er de to mest populære investeringsplatforme i Danmark.

Fordele og ulemper ved månedsopsparing

Månedsopsparing er en nem og overkommelig måde at investere på – du bestemmer selv, hvor meget du vil investere hver måned. Dette koncept tager fordel af dollar-cost averaging, hvor du køber flere aktier, når priserne er lave, og færre når priserne er høje.

Desuden er de gebyrer, der er forbundet med månedsopsparing, generelt lavere end dem, der er forbundet med enkeltkøb af aktier.

Ulemperne ved månedsopsparingen inkluderer bl.a. at det er mere begrænset i forhold til aktiesparekontoen, hvilke typer investeringer man kan gøre. Nogle mæglere tillader kun investering i bestemte fonde eller ETF’er. Derudover giver denne metode først for alvor mening i det lange løb.

En månedsopsparing en mere systematisk måde at investere på, hvor du fastsætter et beløb, der automatisk investeres hver måned i et udvalg af investeringsforeninger eller ETF’er. Det er det bedste valg til passiv investering.

Den mest populære månedsopsparing er Nordnet Månedsopsparing. Hvis du vil have en månedsopsparing er Nordnet typisk det bedste valg.

Aktiesparekonto vs månedsopsparing

AktiesparekontoMånedsopsparing
Beløbsgrænse135.900 kr.Ubegrænset
DepottypeAktiesparekontoAktiedepot
Skattesats17%27-42%
StrategiLump SumDollar-Cost Averaging

Hvad skal jeg vælge?

Valget mellem aktiesparekonto og månedsopsparing afhænger af dit individuelle scenarie.

Hvis du har et større beløb, du ønsker at investere med det samme, kan en aktiesparekonto være det rigtige for dig, da skattesatsen er lavere og derfor kan spare penge ved at bruge denne konto.

Hvis du derimod ønsker at starte småt og investere over et længere tidsrum, eller hvis du er ny inden for investering, kan en månedsopsparing være et bedre valg, da du kan investere mere passivt.

Selvom du ikke kan bruge kombinere en månedsopsparing med en aktiesparekonto, udelukker det ene ikke det andet. Hvis du ønsker at få mest ud af dine penge, kan du starte med at udnytte aktiesparekontoen op til beløbsgrænsen på 135.900 kroner i 2024, for derefter at opsætte en månedsopsparing.

Platform til aktiesparekonto og månedsopsparing

Nordnet er for de fleste investorer den bedste platform til både aktiesparekonto og månedsopsparing:

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.