Aktiesparekonto til børn: Økonomisk boost eller spild af tid?

Teenager investerer gennem aktiesparekonto til børn.

Selvom der ikke er nogen aldersgrænse for at have en aktiesparekonto, er der flere faktorer, som du bør tage i betragtning, hvis du overvejer at lave en aktiesparekonto til en mindreårig.

Det er ikke altid billigst at have en aktiesparekonto til børn og mange mindreårige vil have mulighed for at spare skatten med en børneopsparing eller på et almindelig aktiedepot.

Bedste aktiedepot til mindreårige

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Kan man oprette en aktiesparekonto til børn?

Ja, det er muligt at oprette en aktiesparekonto til børn. Der er ingen aldersrestriktioner for at oprette en aktiesparekonto, hvilket betyder, at både voksne og børn kan have en sådan konto.

Hvis du som forælder opretter en aktiesparekonto for dit barn, skal du ikke betale skat af profitten fra kontoen. I stedet er det barnet, der skal betale skat af gevinsten.

For at oprette en aktiesparekonto for et barn, skal din bank tillade oprettelsen af en sådan konto for mindreårige, og du eller en anden værge skal give tilladelse til, at barnet kan have en aktiesparekonto.

Før du opretter en aktiesparekonto, er det vigtigt at overveje, om det er en god idé for dit barn.

Giver det mening at oprette en aktiesparekonto til børn?

Det giver som udgangspunkt kun økonomisk mening at oprette en aktiesparekonto til børn og mindreårige, hvis deres børneopsparing er maksimeret og de allerede udnytter deres personlige frikort til fulde.

Det skyldes, at det er muligt at opnå et skattefrit afkast med en børneopsparing. Her kan du indsætte op til 6.000 kroner årligt, indtil der i alt er indsat 72.000 kroner på børneopsparingen.

Personer der ikke bruger deres frikort vil også kunne investere med nul skat op til frikortets beløbsgrænse, såfremt de investere i aktiver der beskattes med kapitalindkomst på et aktiedepot.

Da børn ikke altid udnytter deres frikort til fulde, vil det altså ofte give mening at overveje et almindelig aktiedepot frem for en aktiesparekonto.

Aktiedepot vs aktiesparekonto

Hvis et barn ikke har brugt hele sit frikort, vil skatten på kapitalindkomst være nul op til frikortets beløbsgrænse, hvilket gør det økonomisk mere fordelagtigt end en aktiesparekonto. Det vil dermed være billigere at investere på et aktiedepot frem for en aktiesparekonto, hvis der er tale om kapitalindkomst og ikke aktieindkomst, da skatten kan spares op til frikortsgrænsen.

Hvis et barn har brugt hele sit frikort, kan det være fordelagtigt at oprette en aktiesparekonto. Her vil skattesatsen være lavere end den personlige skattesats, der ellers ville blive anvendt.

Om det giver bedst mening at have et aktiedepot eller aktiesparekonto til mindreårige, afhænger af, om barnets skattekort er blevet fuldt udnyttet. Hvis skattekortet stadig har plads, og du vil udnytte det, er det vigtigt, at der er tale om kapitalindkomst og ikke aktieindkomst.

Kapitalindkomst vs aktieindkomst

Hvis du ønsker at udnytte et barns almindelige skattefrikort, skal du kende forskellen på kapitalindkomst og aktieindkomst. Det skyldes, at kapitalindkomst beskattes sammen med den personlige skatteindkomst, hvor aktieindkomst beskattes seperat. Hvis du vil udnytte frikortet er der derfor vigtigt at der er tale om kapitalindkomst.

Om der er tale om kapitalindkomst eller aktieindkomst, afhænger af hvilke typer af aktiver du køber. Kapitalindkomst forekommer typisk ved investering i obligationsbaserede investeringsforeninger, akkumulerende investeringsforeninger og ETF’er. Det er dog vigtigt at de ikke er på Skattestyrelsens positivliste, da det så vil være aktieindkomst.

Hvilke banker tilbyder aktiesparekonto til mindreårige?

Du kan oprette en aktiesparekonto til børn hos flere banker i Danmark. Nogle af dem inkluderer:

  • Jyske Bank
  • Nordea
  • Danske Bank
  • Sydbank
  • Arbejdernes Landsbank

Det kan være en god idé at sammenligne gebyrer og vilkår på disse banker inden du beslutter dig. Der kan være forskel på blandt andet depotomkostninger, handelsomkostninger og minimumsindskud.

De almindelige banker har typisk højere omkostninger forbundet med aktiehandel, hvilket kan gøre det dyrt at handle, frem for at bruge en selvstændig bank til investering.

Du skal også være opmærksom på, at det oftest er forældrene, der administrerer kontoen, indtil barnet fylder 18 år.

Kan man oprette en aktiesparekonto til børn hos Nordnet?

Det er ikke muligt at oprette en aktiesparekonto til børn hos Nordnet, da investeringsbanken i første omgang har vurderet, at mindreårige ikke har de samme fordele som voksne med almindelig indkomst ved at have en aktiesparekonto.

Som tidligere nævnt vil børn under 18 år typisk kunne drage fordel af deres uudnyttede skattefradrag (frikort), hvis de investerer i aktiver, der beskattes som kapitalindkomst. Hvis de ikke har brugt hele deres frikort, kan den resterende del blive anvendt til at dække skat af investeringsafkast. Det betyder, at børn under 18 år kan undgå at betale skat af deres investeringer op til det beløb, der er tilbage på deres frikort.

For at drage fordel af denne mulighed, skal du blot oprette et almindeligt aktiedepot. Dette kan gøres hos Nordnet:

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Kan man oprette en aktiesparekonto til børn hos Saxo Bank?

Det er ikke muligt at oprette en aktiesparekonto til børn hos Saxo Bank. Det skyldes, at Saxo Bank ikke tilbyder investeringskonti til mindreårige. For at oprette en konto hos Saxo Bank skal man være mindst 18 år og selv oprette sin konto (kilde).