Hvad er en REIT?

REIT - Real Estate Investment Trust

En REIT (Real Estate Investment Trust) er et instrument der effektivt tillader investorer at købe og eje et portefølje af ejendomme uden at skulle købe dem selv. REITs har været tilgængelige på markedet siden 1960’erne og er blevet brugt af investorer til at diversificere deres portefølje og udnytte det voksende marked for ejendomme.

REITs kan være et attraktivt investeringsinstrument, fordi de i perioder kan tilbyde et højere afkast end andre økonomiske instrumenter. De giver investorer mulighed for at opnå både direkte og indirekte fordele ved ejendomsinvestering, herunder et højt afkast, diversificering og lave administration omkostninger.

REITs kan også give investorer et højt afkast, da de ofte betaler udbytte, der er højere end gennemsnittet af andre investeringer. Desuden er REITs et godt valg, hvis du ønsker at diversificere din portefølje og ikke har mulighed for at investere i ejendomme direkte. De er relativt lette at administrere og kræver kun en lille investering.

En REIT har den fordel at de er fritaget for selskabsskat. Dog har de en række krav som de skal leve op til.

Krav til REITs

For at kvalificere sig til at være en REIT, skal et selskab opfylde en række krav:

  • En REIT skal hvert år udbetale mindst 90% af dens skattepligtige indkomst som dividende.
  • REITs skal tjene minimum 75% af sin bruttoindkomst fra salg og indkomst fra ejendomme.
  • Mindst 75% af selskabets aktiver skal være investeret i ejendomme.
  • De største fem investorer må maksimalt eje 50% af aktierne.
  • En REIT skal minimum have 100 aktionærer.

Hvor kan man købe en REIT?

REITs kan købes præcis ligesom almindelige aktier gennem en børsmægler. Nogle af de bedste børsmægler er:

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

{etoroCFDrisk}% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Dette er et reklamelink.

Når du skal vælge en investeringsplatform til at købe REITs er det vigtigt at være opmærksom på at langt størstedelen af REITs handles i USA. Dermed skal du primært være opmærksom på kurtage og gebyrer for investering i amerikanske aktier.

Her kan eToro være et godt bud på en investeringsplatform, da de har 0% i kurtage og lave gebyrer på netop amerikanske aktier.

Skat af REITs

På SKATs hjemmeside fremkommer det at når REITs udlodder overskud, vil det svare til indkomst fra fast ejendom, men at der kan argumenteres for, at udlodning til små investorer mere har karakter af udbytte. Se mere på skat.dk.

Hvis du køber REITs på en aktiesparekonto, vil beskatningen følge aktiesparekontoens beskatning på 17%.

Findes der en dansk REIT?

Der findes ingen danske REITs.

Til gengæld er det muligt at investere i lignende ejendomsselskaber gennem crowdfunding på investeringsplatforme som Fundbricks og The Many. Disse platforme har dog ikke de samme skattemæssige fordele som en almindelig REIT. Til gengæld tillader de dig nemt og hurtigt at investere i ejendomme.