Hvad er kryptovaluta? Komplet guide for begyndere

Kryptovaluta

Læs denne guide til kryptovaluta for begyndere, for at forstå hvad kryptovaluta er, hvordan det fungerer og hvordan du kan investere i krypto.

Hvad er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta, der bruger kryptografi til kryptering og sikkerhed. Det betyder, at det muliggør anonyme, sikre og digitale transaktioner mellem brugerne.

Kryptovaluta blev først introduceret den 3. januar 2009, da det første kendte kryptovaluta, Bitcoin, blev lanceret. Siden da er mange andre kryptovalutaer blevet skabt, hver med deres egen unikke funktioner. De fleste kryptovalutaer fungerer ved at bruge et distribueret, decentraliseret digitalt register, der kaldes en blockchain. Blockchain bruges til at verificere transaktioner og gøre det umuligt for brugerne at manipulere systemet.

Kryptovaluta kan bruges til at købe og sælge varer og tjenesteydelser, og mange virksomheder har begyndt at acceptere kryptovaluta som en form for betaling. Kryptovaluta kan også bruges til at investere i, da den har vist sig at have en høj volatilitet og kan bruges til at tjene penge. Kryptovaluta er meget populært blandt investorer og er blevet et vigtigt emne for mange teknologi- og finansielle eksperter.

Blockchain

Blockchain er fundamentet for enhver fungerende kryptovaluta. Da der er tale om en ny og meget teknisk teknologi, er det for langt de fleste svært at forstå hvad blockchain egentlig er. Du behøver dog ikke at forstå blockchain teknologien ud og ind, for at kunne bruge kryptovalutaer. For at sammenligne det, er det nok også de færreste der kender til det tekniske bag internettet – men de fleste bruger det stadig.

Ordet blockchain er en sammensætning af det engelske block som betyder blok, og chain som betyder kæde. Direkte oversat er det altså en blokkæde. I daglig tale bliver det engelske blockchain dog også brugt i Danmark.

Navnet selv antyder meget godt, hvad der er blockchain teknologien går ud på. Der er nemlig tale om en kæde af blokke. Disse blokke kan indeholde forskellige informationer om transaktioner.

En enkelt blok kan, lidt ligesom et USB-stik, indeholde en bestemt mængde informationer. Når blokken er fuld, verificeres det af et netværk, om informationerne på blokken er korrekte. Herefter tilknyttes blokken til de allerede eksisterende blokke. På den måde skabes der en kæde af disse informationer.

En blockchain fungerer altså som en slags logbog over informationer. Denne logbog bliver så fordelt ud til alle deltagere i netværket – lidt ligesom delte dokumenter på Google Docs. På den måde opstår der en decentralisering, hvilket gør blockchains meget robuste overfor regulering.

Hvad ændrer kryptovalutaer?

Som mange andre overvejer du måske hvad kryptovalutaer egentlig ændrer. De fleste transaktioner du laver med penge foregår jo allerede digitalt via bankerne.

Du ved sikkert fra dig selv, at du ikke har lyst til at udskifte noget der fungerer fint, med noget der fungerer på nærmest samme måde – bare fordi det er anderledes. For at skifte sine gamle vaner ud med nye, vil mennesker nemlig gerne have systemer, som gør ting lettere og bedre for dem selv. Ellers vil ikke være grund til at bruge tiden på at lære nye vaner.

I det følgende kan du læse om nogle af de vigtigste ting som kryptovalutaer rent faktisk kan forbedre. Herefter kan du overveje, om du synes at det er værd eventuelt at købe og prøve hvordan kryptovaluta fungere.

1. Inflation

Gængse valutaer som danske kroner, den amerikanske dollar og euroen har alle en ting til fælles: De taber købekraft over tid.

At valutaerne taber købekraft over tid, skyldes at der hvert år bliver tilført flere og flere penge ind i kredsløbet. Denne tilførsel af penge kaldes inflation. Det lyder måske godt, men faktisk gør det bare de eksisterede penge mindre værd.

Det er for eksempel grundet inflation, at du sikkert har hørt dine forældre eller bedsteforældre berette om, hvor billige ting var i deres tid.

Men det er også grundet inflation, at du om 10 år vil kunne købe mindre for 10.000 danske kroner, end du kan nu.

De fleste kryptovalutaer har en form for inflation indbygget i sig. Der vil eksempelvis komme flere Bitcoin frem til år 2140. I det år vil den sidste Bitcoin dog blive frigivet til markedet, og derefter vil inflationen være lig nul.

Ved Bitcoin ved man ud fra matematiske modeller hvor mange der bliver frigivet i en given periode. Dette ved man ikke med almindelige valutaer som den danske krone. Ønsker nationalbanken det, kan de nemlig i princippet fordoble antallet af danske kroner, og dermed halvere dine penges købekraft relativt hurtigt. Det vil sige at hvor du måske i dag vil kunne købe 2 pizzaer, kan du om 10 år måske kun købe 1 pizza.

Problemet med de statsstyrede valutaer er at man aldrig ved hvor meget inflation der kommer i de kommende år. Disse beslutninger bliver nemlig taget løbende. Modsat ved man ved kryptovalutaer som Bitcoin, præcis hvor meget inflation der vil være i en given periode. Det er nemlig allerede planlagt langt ud i fremtiden.

Den inflationsmæssige forbedring fra almindelige valuta til kryptovaluta er, at kryptovalutaer som udgangspunkt er mere forudsigelige. Da kryptovaluta er baseret på computerkode, undgår man også fejlvurderinger fra de som bestemmer inflationen for den danske krone.

Hvis du er i tvivl om hvorvidt beslutningstagerne til tider tager forkerte pengepolitiske beslutninger, så kig blot på Venezuela. Her har man en situation, hvor et lands valuta er kommet så meget ud af kontrol inflationsmæssigt, at valutaen praktisk talt ingen værdi har længere.

2. Finansiel inklusion

Selvom langt de fleste mennesker i Danmark har adgang til finansiel service, er det ikke tilfældet i hele verdenen. Mange fattige mennesker i verden har nemlig ikke en bank grundet omkostninger, rejsedistancer og papirarbejdet der følger med.

Kryptovalutaer kan her være en hjælp til øget finansiel inklusion. Det kræver nemlig mindre at eje og bruge en kryptovaluta, end at bruge banker og andre finansielle institutioner.

Muligheden for at købe kryptovaluta er også noget som folk i lande med finansiel uro har tyet til i de senere år. I Tyrkiet er det blandt andet set at flere begynder at adoptere Bitcoin i takt med at den tyrkiske Lira er faldet. Samtidig er folk fra Venezuela også storkøbere af kryptovalutaen, mens deres egen valuta er udsat for hyperinflation.

Kryptovalutaer oplever generelt set meget volatilitet, grundet deres umodne marked. Men selvom priserne svinger op og ned, kan det for befolkningen i mange lande virke som et bedre alternativ end deres egen valuta.

Kryptovaluta egner sig altså godt til folk fra områder uden et etableret finansielt system, samt til folk i områder hvor de nationale valutaer krakelerer. Det vil sige at kryptovaluta er med til at give flere mulighed for at få finansiel tryghed, og blive inkluderet finansielt – uanset deres situation.

3. Veksling af valuta

Du har som mange andre måske prøvet at rejse til udlandet. Her er det en meget gængs ting at man veksler sine penge til den valuta, som man skal bruge i det pågældende land. Men efterhånden som kryptovalutaer bliver mere udbredte, kan det være at man på sigt kan blive fri for at veksle penge. Desuden vil man så også kunne spare et vekselgebyr.

Grundet deres decentralisering tilhører kryptovalutaer ikke noget bestemt land. De egner sig derfor godt til at blive brugt internationalt. Dette kræver dog at kryptovalutaerne bliver brugt i både ens eget land og i det land man rejser til internationalt.

Den klare fordel ved at man på sigt potentielt set kan slippe for at veksle valutaer i banken, ses ved at man ikke skal bruge tid på det, samt at man vil kunne spare vekselgebyret.

4. Internationale overførsler

I forlængelse med vekslingen af valuta kan der ligeledes være store besparelser at finde ved de internationale transaktioner.

Enhver der har prøvet at overføre penge til udlandet ved hvor dyrt det er. Det er nemlig ikke urealistisk at det koster 50 kr. i gebyrer, at sende nogle få tusinde kroner fra en bank til en anden.

Modsat blev der i kryptoverdenen for nyligt lavet overskrifter, da over 1,2 milliarder kroner i Bitcoin blev flyttet med et gebyr på under 1 krone.

Er kryptovaluta lovligt i Danmark?

Kryptovaluta er lovligt i Danmark. Det er ikke en lov, der direkte regulerer kryptovaluta. Det er dog vigtigt at bemærke, at der er visse forholdsregler, der skal overholdes, når man handler med kryptovaluta.

For eksempel kan du ikke bruge kryptovaluta til at betale skat og der er også forskellige regler omkring køb og salg af kryptovaluta, som du skal følge.

Derudover er det vigtigt at huske, at kryptovaluta ikke er reguleret af den danske regering, så det er vigtigt at handle med forsigtighed og sørge for at forstå alle de risici, der er forbundet med handel med kryptovaluta.

Hvordan handler man med kryptovaluta?

Man kan handle kryptovaluta på en handelsplatform til kryptovaluta. Her er et overblik over nogle af de bedste kryptobørser for danskere:

Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

For at købe kryptovaluta skal du først oprette en konto hos en kryptobørs, som er en plads, hvor du kan købe og sælge kryptovaluta.

Bagefter skal du bruge en betalingsmetode, som et kreditkort eller en bankoverførsel, til at købe kryptovaluta med.

Når du har købt kryptovaluta, kan du bruge det til at købe varer og tjenester på internettet eller sælge det for at få penge.

Hvordan opbevarer man kryptovaluta?

Et vigtigt element i det at have kryptovalutaer er at opbevare dem sikkert. Det er nemlig ene og alene dit eget ansvar at opbevare dine kryptovalutaer sikkert. Får andre adgang til dine kryptovalutaer, kan du miste dem for altid.

Vi anbefaler aldrig at du opbevarer dine kryptovalutaer på en krypto børs. Det skyldes at der historisk set har været hackerangreb mod kryptovaluta børser, hvor hackerne er løbet af med de valutaer som stod på dem. Børserne er desværre sårbare over for hackerangreb. Du bør derfor opbevare din mønter på din egen kryptovaluta wallet.

De ultimative wallets er nok de såkaldte hardware wallets. De giver nemlig den bedste all-round beskyttelse. Desuden kan du opbevare nærmest alle forskellige kryptovalutaer på disse hardware wallets.

Hvor kan man bruge kryptovaluta i Danmark?

Kryptovaluta kan bruges til mange forskellige ting i Danmark. Det mest populære brug af kryptovaluta er som et digitalt middel til at handle med i webshops.

Hvis du tager imod kryptovaluta kan du kontakte os og komme på listen.

Hvorfor er kryptovaluta en fordel for virksomhederne?

Når man driver en webshop, vil man på et eller andet tidspunkt blive offer for kortsvindel. Her ender man som virksomhedsejer typisk selv med at betale for ordrerne.

Den tidligere direktør for den danske webshop Proshop.dk, Ivan Jæger Christiansen, har udtalt i en artikel på Berlingske, at det er mere sikkert for webshops, at modtage kryptovalutaerne, frem for almindelig dankortbetaling.

Udover at butikker kan undgå kortsvindel, så kan de rent faktisk ende ud med at betale mindre i gebyrer. Den erfaring har Hungry.dk blandt andet gjort sig efter deres integration med Coinify.

Ofte stillede spørgsmål

Kryptovaluta er en type digital valuta, som bruges til at handle varer og tjenester. Det er meget lig almindelige penge, og du kan bruge det til at købe ting på internettet, der ikke kan købes med kontanter. Det er dog lidt anderledes end almindelige penge, fordi det er lavet med avanceret computerteknologi, som gør det muligt at sende og modtage penge på en sikker og anonym måde.

Kryptovaluta er en slags digitale penge, der i modsætning til traditionelle penge ikke er fysiske. Kryptovaluta består i bund og grund af kode og matematik.