Investering i guld

Investering i guld

Investering i guld har været populært i årtusinder. Men hvorfor investere i guld? Og hvordan kan man købe guld? I denne guide til guldinvestering kan du lære alt hvad du har brug for at vide, for at kunne beslutte om du bør tilføje guld til din investeringsportefølje.

Hvorfor investere i guld?

Guld er et stabilt investeringsobjekt, som stort set ikke er påvirket af økonomiske kriser eller politiske begivenheder. Det er en god måde at diversificere din portefølje og tilføje et element af sikkerhed til dine investeringer.

Guld repræsenterer også en reel værdi, som gør det attraktivt for mange investorer. Det er også en god måde at sikre mod inflation, da guldets pris typisk stiger, når inflationen stiger.

Hvad bestemmer prisen på guld?

Udvikling i guld pris
Kilde: goldprice.org

Ligesom ved anden investering i råvarer, er prisen på guld præget af udbud og efterspørgsel.

  • Hvis efterspørgslen på guld stiger, vil prisen stige.
  • Hvis efterspørgslen på guld falder, vil prisen falde.
  • Hvis udbuddet af guld stiger, vil prisen falde.
  • Hvis udbuddet af guld falder, vil prisen stige.

Prisen på guld er bestemt af udviklingen i både efterspørgslen og udbuddet af guld. Hvis både udbud og efterspørgsel stiger i samme grad, vil prisen være konstant.

Nedenfor kan du læse om nogle af de faktorer der påvirker udbuddet og efterspørgslen på guld.

Udbud:

Udbuddet af guld stammer primært fra produktion fra guldminer og genanvendelse af guld.

Produktion fra guldminer

Cirka 75% af udbuddet af guld stammer fra produktionen fra guldminer. Da der går lang tid fra udforskning til produktion, er guldminerne lang tid om at reagere på prisudvikling.

Genanvendelse af guld

De resterende 25% af udbuddet stammer fra genanvendelse af guld. Mængden af guld der bliver genanvendt er mere følsom overfor ændringer i guldprisen.

Minimum 90% af det guld der genanvendes kommer fra smykker.

Efterspørgsel:

Efterspørgslen på guld kommer primært fra smykkeindustrien, investorer, centralbanker og industri.

Smykkeindustrien

Smykkeindustrien står for omkring 44% af efterspørgslen på guld på verdensplan. En stor del af efterspørgslen kommer fra Kina og Indien.

Investorer

Investorer står for cirka 42% af efterspørgslen på guld. Denne efterspørgsel skabes gennem køb af investeringsprodukter, som ETF’er, og fysisk køb af investeringsguld.

Investorer køber typisk guld som en måde at diversificere deres investeringsportefølje og for at beskytte sig mod inflation og økonomisk nedgang.

Centralbanker

Centralbanker er står for omkring 8% af efterspørgslen på guld. De køber guld til at have i deres reserver.

Tidligere stod centralbankerne for en langt større andel af efterspørgslen på guld, da de skulle have guld i deres reserver i proportion til de penge de udstedte.

I 1971 blev guldstandarden stoppet i USA og pengene var ikke længere bundet op på guld. Det år markerede på verdensplan starten på det valutasystem, som vi har i dag, der er baseret på fiat valuta.

Guldet spiller stadig en stor rolle for centralbankerne og i de senere år har mange centralbanker opkøbt mere guld end tidligere.

Centralbankerne kan også øge pengemængden, hvilket kan føre til inflation. Det kan føre til usikkerhed, som kan får flere investorer til at købe guld.

Industri

Industri står for cirka 7% af efterspørgslen på guld. Guldet bruges primært til produktion af teknologi. Øget elektrificering kan på lang sigt medføre en øget efterspørgsel på guld.

4 bedste måder at investere i guld

Investorer der ønsker at investere i guld, kan vælge mellem at købe fysiske guldmønter, guldbarer, certifikater, guld aktier og guld ETF’er.

1. Investering i fysisk guld

Den mest traditionelle måde at investere i guld er at købe fysisk guld i form af guldmønter eller guldbarer.

Fordelen ved at købe guld fysisk er, at du har mulighed for at tage det frem og nyde dets skønhed.

Ulemperne er at der typisk er højere gebyrer og afgifter ved køb og salg gennem en forhandler af fysisk guld, end ved køb af børsnoterede instrumenter. Det betyder, at du ofte kommer til at købe til overpris. Derudover skal du finde en sikker måde at opbevare dit guld på og der kan være en risiko for at det bliver stjålet.

Guldmønter

Guldmønter er små, cirkulære mønter, der er lavet af guld og bruges som investeringsobjekter og som betalingsmiddel. De fleste guldmønter er af guld af 24-karat, men nogle guldmønter er lavet af en anden legering af guld. Guldmønter er generelt små og har en størrelse og en vægt, der er defineret af deres værdi.

Du kan blandt andet købe guldmønter hos Vitusguld.dk.

Guldbarer

En guldbar er et kompakt stykke guld, der typisk vejer fra 100 gram til 400 gram. Guldbarer produceres og sælges til investeringsformål. Guldbarer kommer normalt i 1 oz, 50 gram, 100 gram, 250 gram og 1 kilo størrelser, og deres pris afhænger af den aktuelle guldpris.

Du kan blandt andet købe guldbarrer hos Tavex.dk.

2. Investering i guld ETF

At investere i en guld ETF, er en af de sikreste måder at investere i guld på. En guld EFT giver dig mulighed for at komme ind og ud af markedet hurtigt og effektivt.

Der er flere ting, som man skal være opmærksom på, når man investerer i guld ETF’er. Først og fremmest skal du være sikker på, at du investerer i ETF’er der ejer fysisk guld. Det er vigtigt, da det er den eneste måde, hvorpå du får del i det faktiske guld.

Du skal også overveje, hvordan du gerne vil investere. Du kan investere i guld ETF’er med gearing, hvilket betyder, at du muligvis kan øge dine afkast, men det øger også risikoen.

Du skal også overveje skattereglerne, da ETF’er, der ikke er aktiebaserede, ikke har de mest fordelagtige skatteregler i Danmark.

Eksempler på guld ETF’er (ikke anbefalinger):

  • SPDR Gold Shares (GLD)
  • iShares Gold Trust (IAU)

Du kan købe guld ETF’er på en online investeringsplatform.

3. Investering i guld aktier

Guldaktier kan være en god måde at få eksponering mod guld, hvis du som privatinvestorer ønsker at blive beskattet efter realisationsprincippet.

Guldaktier vil typisk være mineselskaber, der fokuserer på guld. Her kan du som et alternativ til en ETF købe dig ind i mange forskellige guldmineaktier for at minimere din risiko mod det enkelte selskab.

Guldmineaktier stiger som udgangspunkt i værdi fordi deres beholdning er steget i værdi. Men andre faktorer spiller også ind på prissætningen af guldmineaktier. Blandt andet vil selskabernes lån og deres samlede omkostning ved at udvinde guld påvirke prisen på aktien.

Hvis en guldmineaktie kan producere guld til 800 og prisen er 1.000, vil profitten være 200. Hvis guldprisen stiger til 1.200, vil profitten blive fordoblet, mens kursen på guld kun er steget med 20%.

Denne effekt medfører at guldmineaktier typisk vil have større kursudsving end prisudsvingene på guldprisen. Da der er højere volatilitet, vil risikoen ved køb af guldmineaktier være højere ved direkte eksponering mod guld.

Eksempler på guldaktier (ikke anbefalinger):

  • Barrick Gold Corp.
  • Yamana Gold Corp.
  • Kinross Gold Corp.
  • Gold Fields Ltd.

Du kan købe guldaktier på handelsplatforme til aktier.

4. Investering i guld certifikater

Guld certifikater er en måde at få eksponering over for guldmarkedet på, uden at du behøver at eje guldet. Certifikater er finansielle instrumenter der kan gøre det muligt at shorte markedet og handle med gearing.

Det er generelt meget dyrt og risikobetonet at handle med certifikater, og det frarådes derfor som investering for begyndere.

Certifikater er typisk ikke egnet til langsigtet investering og bruges ofte til spekulation.

Du kan handle guld certifikater hos din børsmægler.

Hvor er det bedst at købe guld?

Hvis du ønsker at investere i ETF’er, aktier eller certifikater med guld, er det bedst at købe guld igennem en børsmægler. Her er nogle af de mest populære børsmæglere i Danmark:

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

{etoroCFDrisk}% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Dette er et reklamelink.

Beskatning af investering i guld

Investering i guld beskattes som enhver anden investering. Dette betyder, at hvis du tjener gevinst ved salg af guld, så vil du skulle betale skat af denne gevinst.

Skatten afhænger af din indkomst og den skattesats, der gælder for dig.

Ofte stillede spørgsmål

Guld bruges ofte til at beskytte investorer mod inflation og til at diversificere en investeringsportefølje.

Guld har historisk set været en god og sikker investering for investorer der ønsker at bevare deres købekraft eller diversificere deres investeringsportefølje. Investering i guld giver typisk ikke et højt afkast.

Guld stiger i pris når efterspørgslen på guld stiger eller hvis udbuddet af guld falder.

Gulds værdi afhænger af udbuddet og efterspørgsel på guld. Hvis udbuddet stiger eller efterspørgslen falder vil guld kunne falde i værdi.

Guld er ikke skattefrit, hvis du investerer i guld gennem aktier, ETF’er eller certifikater. Her vil du blive beskattet ud fra de gældende skatteregler for investering.