Hvor mange penge skal man have for at investere?

Hvor mange penge skal man have for at det kan betale sig at investere i aktier?

En af de største misforståelser ved investering er at det kræver mange penge at komme i gang. Mens det tidligere har været korrekt, er det ikke længere tilfældet.

I dag gør mange investeringsplatforme det muligt at investere med meget lave omkostninger. Så selvom investering tidligere blev anset for at være forbeholdt de velhavende, er det nu mere tilgængeligt for alle, uanset størrelsen af ens formue.

Hvad kan man komme i gang for?

For at komme i gang med at investere anbefales det at investere mindst 500-1000 kroner, selvom det teknisk set er muligt at starte med så lidt som 100 kroner. Ved at investere et lidt højere beløb vil du få adgang til flere værdipapirer og have nemmere ved at dække handelsomkostninger. Du behøver altså ikke et højt beløb for at få erfaring med hvordan du investerer i aktier.

Hvis du investerer for et mindre beløb skal du være opmærksom på, at handelsomkostningerne kan udgøre en betydelig del af dit investeringsbeløb, da de fleste børsmæglere har en minimumskurtage på omkring 30 kroner, afhængigt af hvor du køber aktier.

For at dit afkast ikke bliver hæmmet af minimumskurtagen, skal du investere mindst 30.000 kroner, hvilket er under antagelse af at din børsmægler har en kurtage på 0,10% og en minimumskurtage på 30 kroner. Her skal du være opmærksom på at kurtagesatsen varierer afhængigt af både børsmægleren og hvilken børs du vil købe værdipapirer på.

Opretter du en månedsopsparing kan du komme i gang med at investere for helt ned til 100 kroner i måneden. Mange udbydere af månedsopsparinger har ikke købskurtage, hvilket betyder at du ikke har nogle omkostninger ved at købe aktierne og derfor undgår denne omkostningsmæssige ulempe ved at investere for små beløb. Den mest populære månedsopsparing fås hos Nordnet.

Det er en fordel at starte med små beløb

Det kan være en fordel at starte med at investere med små beløb, da det giver dig mulighed for at lære om investeringsprocesser og forstå markedet uden at risikere store summer. Hvis du venter med at investere, indtil du har et større beløb, risikerer du at blive mere påvirket af markedsudsvingene, hvilket kan have en betydelig indvirkning på din portefølje.

Ved at starte med små investeringer kan du gradvist opbygge din tolerance over for markedets udsving og forstå, hvordan du reagerer på dem. Det kan give dig en bedre forståelse af din risikovillighed samt den tid og indsats, du ønsker at investere.

Det kan godt betale sig at investere i aktier for helt ned til 500-1000 kroner, da du kan opbygge nyttig viden og erfaring, som kan blive brugbar når du har mere at investere for. Samtidig kan du begynde at udnytte rentes rente-effekten, hvilket kan have positive langsigtede konsekvenser for dine investeringer.

Omkostninger har stor betydning

At investere små beløb kræver nøje opmærksomhed på omkostningerne, da gebyrer udgør en større procentdel af det samlede investeringsbeløb, når beløbet er lavere.

Hvis du ikke er opmærksom på omkostningerne risikerer du at en betydelig del af dit potentielle afkast bliver udhulet.

Primære omkostninger ved investering:

  • Kurtage: Prisen for at handle med værdipapirer. Kurtagesatser ligger typisk omkring 0,10%-0,50% af det du køber aktier for. Her er der ofte et minimum på eksempelvis 30 kroner.
  • Vekselgebyr: Prisen for at veksle valuta når du køber udenlandske aktier. Vekselgebyret ligger typisk på omkring 0,25%.
  • Depotgebyr: Prisen for at have en investeringskonto. Mange danske online investeringsplatforme har ikke nogen depotomkostninger.

For at holde dine omkostninger lave kan det være en god idé at oprette en konto hos en online børsmægler, som har lav kurtage. De danske børsmæglere har typisk ikke depotgebyrer, hvilket betyder at det er gratis at have en konto hos dem.

De billigste danske børsmæglere

Hvis du ønsker at starte din egen investeringsrejse, er det afgørende at vælge en børsmægler med lave omkostninger. Både Nordnet og Saxo Bank tilbyder et gratis aktiedepot og investeringsmuligheder til nogle af de mest konkurrencedygtige priser på markedet. Disse to platforme er blandt de mest populære børsmæglere i Danmark og har tilsammen over 500.000 danske kunder. Her er et overblik over begge platforme:

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Overvej en månedsopsparing

Hvis du gerne vil i gang med at investere kan det være en god idé at overveje en månedsopsparing, hvor du hver måned opsparer i aktier. En af de største fordele ved en månedsopsparing er, at den er konsekvent. Uanset om du sætter 100 kr. eller 1000 kr. til side hver måned, er du på vej til at opbygge en pæn sum over tid.

Ved at investere en fast sum hver måned, kan du udnytte en teknik kendt som “dollar-cost averaging”. I stedet for at forsøge at time markedet, køber du flere aktier, når priserne er lave, og færre, når priserne er høje. Over tid kan dette mindske risikoen forbundet med markedsfluktuationer.

Månedsopsparing er en god måde at komme i gang med at investere på, selv hvis du ikke har et stort beløb at starte med. Mange investeringsplatforme tillader dig at starte en månedsopsparing med så lidt som 100 kr.

Når du har sat din månedsopsparing op, vil pengene automatisk blive overført fra din bankkonto hver måned. Det gør det nemt at spare op, da du ikke behøver at tænke på det.

Selv små beløb kan vokse til en betydelig sum over tid, takket være rentes rente. Hvis du investerer 1000 kr. om måneden med et årligt afkast på 7%, vil du have omkring 500.000 kr. efter 20 år.

Med en månedsopsparing har du mulighed for at justere dine bidrag over tid. Hvis din økonomiske situation ændrer sig, kan du øge eller mindske det beløb, du sætter til side hver måned.

Den mest populære månedsopsparing er Nordnets Månedsopsparing.

Undgå at handle for meget

Investering er en effektiv måde at øge sin velstand på over tid, men det er vigtigt at forstå, hvordan markedet fungerer, før man dykker ned i det. En af de mest almindelige fejl, som nye investorer begår, er at handle for meget, især når de investerer med små beløb. Der er flere grunde til, hvorfor denne adfærd kan være skadelig for dine investeringer.

For det første, hver gang du køber eller sælger aktier, opkræver mægleren normalt et handelsgebyr i form af kurtage. Dette gebyr kan hurtigt spise af dine overskud, især hvis du handler ofte med små beløb. For eksempel, hvis du køber aktier for 100 kr., og mægleren opkræver et gebyr på 10 kr. for hver handel, har du allerede tabt 10% af din investering, før du overhovedet har startet.

At handle meget kan også føre til dårlige investeringsbeslutninger. Mange mennesker, der handler ofte, gør det på baggrund af kortsigtede markedssvingninger. De forsøger at “time” markedet ved at købe lavt og sælge højt. Men det er næsten umuligt at forudsige, hvornår markedet vil stige eller falde. Så i stedet for at tjene penge, ender disse investorer ofte med at købe højt og sælge lavt.

Derfor er det vigtigt at undgå at handle for meget, især når man investerer med små beløb. I stedet bør du fokusere på at opbygge en diversificeret portefølje af kvalitetsaktier, som du planlægger at holde på lang sigt.