Bliv aktionær og opnå aktionærfordele i 2024

Aktionær

Hvad er en aktionær?

En aktionær er en person, et firma eller et fond, der ejer aktier i et selskab eller et andet finansielt instrument.

Aktionærer har ret til at modtage udbytter og andre fordele som f.eks. stemmerettigheder og øgede investeringsmuligheder i selskabet.

En investor har også ret til at deltage i selskabets generalforsamlinger. Dertil kan der være en række aktionærfordele, forbundet med det at være aktionær.

Bliv aktionær

For at blive aktionær skal du købe aktier i et selskab. Børsnoterede aktier kan du købe på børsen.

  1. Vælg en mægler: Først og fremmest skal du vælge en mægler. Dette er en person eller et firma, der tillader dig at købe og sælge aktier. Nogle mæglere har et minimumskrav til din konto, før du kan starte med at købe aktier.
  2. Åbn en konto: Når du har valgt en mægler, skal du åbne en konto. Her skal du indsætte penge, så du har midler på kontoen til at købe aktier.
  3. Vælg aktier: Når du har penge til rådighed, kan du begynde at vælge aktier, du vil købe. Det er en god idé at undersøge de aktier, du overvejer, og vælge de aktier, der passer bedst til din investeringsstrategi.
  4. Køb aktier: Når du har valgt aktierne, skal du købe dem. Du kan købe aktier ved hjælp af et telefonopkald, en ordreformular eller online. Når du har indsendt din ordre, vil mægleren købe aktierne på dine vegne.
  5. Følg aktiepriserne: Når du har købt aktier, skal du regelmæssigt følge deres pris for at se, om du skal sælge eller beholde dem. Du kan følge aktiepriserne online eller via finansnyheder.

Når du har købt aktierne, er du nu en aktionær.

Aktionærfordele

Aktionærfordele er ekstra fordele som opnås ved at investere i et selskab. Her er nogle eksempler på aktionærfordele:

  • Fodboldaktier giver typisk mulighed for at du gratis kan deltage til nogle kampe.
  • Bankaktier kan give dig bedre betingelser i banken.
  • Tivoliaktier kan give dig gratis adgang til Tivoli.

For at opnå aktionærfordele er det typisk ikke nok bare at eje en enkelt aktie. Hos de enkelte selskaber kan du se hvilke aktionærfordele de tilbyder.

Har du ikke erfaring med aktier? Lær mere om aktieinvestering for begyndere her.