Investering i sølv

Investering i sølv

Sølvinvestering er en populær form for investering, der har været praktiseret i årtusinder. Er du interesseret i at investere i sølv, men ikke ved hvor du skal starte? Så kan denne guide hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning. Her vil du kunne lære om fordelene ved at investere i sølv, og hvordan du køber sølv til din investeringsportefølje.

Hvorfor investere i sølv?

Investering i sølv kan være en god måde at diversificere sin portefølje. Det har fordelen overfor guldinvestering, at det kan anvendes i flere sammenhænge industrielt og er relativt billigere.

Det er imidlertid vigtigt at bemærke, at sølv er mere volatil end guld, hvilket betyder at det kan ændre værdi markant fra dag til dag. Investorer skal være opmærksomme på disse udsving og vælge en investeringsstrategi, der passer til deres risikoprofil.

Hvad bestemmer prisen på sølv?

Udvikling i sølv pris
Kilde: silverprice.org

Ligesom ved anden råvareinvestering, er prisen på sølv præget af udbud og efterspørgsel.

  • Hvis efterspørgslen på sølv stiger, vil prisen stige.
  • Hvis efterspørgslen på sølv falder, vil prisen falde.
  • Hvis udbuddet af sølv stiger, vil prisen falde.
  • Hvis udbuddet af sølv falder, vil prisen stige.

Prisen på sølv bestemmes af udviklingen i både udbud og efterspørgsel. Når både udbud og efterspørgsel stiger tilsvarende, holder prisen sig konstant. Det er vigtigt at kende nogle af de faktorer, der påvirker udbuddet og efterspørgslen på sølv, for bedre at forstå prisudviklingen.

Nedenfor kan du læse om nogle af de faktorer der påvirker udbuddet og efterspørgslen på sølv.

Udbud:

Udbuddet af sølv stammer primært fra produktion fra sølvminer og genanvendelse af sølv.

Produktion fra sølvminer

Cirka 80 % af udbuddet af sølv stammer fra produktion fra sølvminer. Da det tager lang tid at gå fra udforskning til at udvinde sølv fra minerne, kan de ikke hurtigt reagere på prisændringer.

Genanvendelse af sølv

De resterende 20% af udbuddet stammer fra genanvendelse af sølv. Det kan eksempelvis komme fra smykker og elektronik, der bliver smeltet om. H

vor meget sølv der bliver genanvendt er mere afhængig af ændringer i sølvprisen. Det skyldes, at det bliver mere attraktivt at sælge brugt sølv når priserne stiger. Dog kan kriser også udløse en øget genanvendelse af råstoffet.

Efterspørgsel:

Efterspørgslen på sølv kommer primært fra industri, investorer og smykkeindustrien.

Industri

Industriel efterspørgsel efter sølv udgør omkring 50% af det samlede marked. Sølv bruges primært til produktion af elektronik og en øget elektrificering kan derfor på lang sigt medføre en øget efterspørgsel på sølv.

Andre industrielle anvendelser af sølv omfatter elektronik, sølvbelægning af glas og keramik, fotografi, lægemiddelproduktion, desinfektion og lakering.

Investorer

Investorer står for cirka 30% af efterspørgslen på sølv. Dette skyldes primært fysisk køb af investeringssølv.

Køb af sølv er en måde for investorer at diversificere deres portefølje og beskytte sig mod inflation og økonomiske nedgang.

Smykkeindustrien

Smykkeindustrien står for omkring 20% af efterspørgslen på sølv på verdensplan.

Sølvet bruges til fremstilling af smykker, som ringer, halskæder, øreringe og armbånd. Smykkeindustrien bruger også sølv til fremstilling af spændebånd og klemmer.

4 bedste måder at investere i sølv

Investorer der ønsker at investere i sølv, kan vælge mellem at købe fysiske sølvmønter, sølvbarer, certifikater, sølv aktier og sølv ETF’er.

1. Investering i fysisk sølv

En af de mest traditionelle metoder til at investere i sølv er køb af fysisk sølv i form af sølvmønter eller sølvbarer. Dette giver dig mulighed for at nyde skønheden ved sølvet og holde det som en værdifuld ejendel.

En ulempe ved køb af fysisk sølv er, at der ofte er højere gebyrer og afgifter forbundet med disse typer af investeringer end der er med børsnoterede instrumenter. Det betyder, at du ofte kommer til at købe til overpris. Derudover skal du finde en sikker måde at opbevare sølvet på, da det kan være udsat for tyveri.

Sølvmønter

Sølvmønter er cirkulære stykker af sølv, der er designet til at blive brugt som investeringsobjekter, betalingsmiddel og samleobjekter. De er normalt små, men deres størrelse og vægt er med til at definere deres værdi. Sølvmønter kan være meget dekorative og er derfor populære som samleobjekter.

Du kan blandt andet købe sølvmønter hos Mønthuset.dk.

Sølvbarer

En sølvbar er et kompakt stykke rent sølv, der er designet til investeringsformål. De kommer typisk i størrelser på 1 gram, 50 gram, 100 gram, 250 gram, 500 gram og 1 kilo, og deres pris afhænger af den aktuelle sølvpris. Sølvbarer er nemmere at opbevare end sølvmønter, og er derfor et populært valg blandt investorer.

Du kan blandt andet købe sølvbarrer hos Vitusguld.dk.

2. Investering i sølv ETF

Investere i en sølv ETF er en af de sikreste måder at komme ind på sølvmarkedet. En sølv ETF giver dig mulighed for at komme hurtigt og effektivt ind og ud af markedet.

Når det kommer til investeringer i sølv ETF’er, er der flere ting, som man skal være opmærksom på. Først og fremmest er det vigtigt, at ETF’erne ejer fysisk sølv, da det er den eneste måde, man får en ejerandel i det faktiske sølv.

Derudover skal du overveje, om du ønsker at investere med eller uden gearing. Gearing øger muligheden for større afkast, men det øger også risikoen.

Du skal også overveje skattereglerne, da ETF’er, der ikke er aktiebaserede, ikke har de mest fordelagtige skatteregler i Danmark.

Eksempler på sølv ETF’er (ikke anbefalinger):

  • iShares Silver Trust (SLV)

Du kan købe sølv ETF’er på en online investeringsplatform.

3. Investering i sølv aktier

Sølvaktier kan være en god måde at få eksponering mod sølv, hvis du som investor ønsker at blive beskattet efter realisationsprincippet.

Sølvaktier vil typisk være mineselskaber, der fokuserer på sølv. Her kan du som et alternativ til en ETF købe dig ind i mange forskellige sølvmineaktier for at minimere din risiko mod det enkelte selskab.

Når prisen på sølv stiger, vil sølvmineaktierne typisk også stige i værdi. Det skyldes, at deres beholdning af sølv er steget i værdi. Men andre faktorer spiller også ind på prissætningen af sølvmineaktierne, såsom selskabernes lån, cash flow og deres samlede omkostninger ved at udvinde sølv.

En stigning i sølvprisen vil have en større effekt på sølvmineaktierne end på sølvprisen. Hvis en sølvmineaktie kan producere sølv til $18 og prisen er $20, vil profitten være $2. Hvis sølvprisen stiger til $22, vil profitten blive fordoblet, mens kursen på sølv kun er steget med 10%. Det betyder, at sølvmineaktierne typisk vil have større kursudsving end prisudsvingene på sølvprisen. Dermed er der en højere risiko ved at investere i dem, da de har højere volatilitet.

Du skal være opmærksom på, at sølvmineaktierne ikke kun producerer sølv. Når der mines, vil de typisk støde på andre metaller, f.eks. guld. Derfor kan det være vanskeligt at finde sølvmineaktier, der udelukkende er afhængige af sølvprisen.

Eksempler på sølvaktier (ikke anbefalinger):

  • First Majestic Silver Corp.
  • Silvercorp Metals Inc.
  • MAG Silver Corp.
  • Fortuna Silver Mines Inc.

Du kan købe sølvaktier på en aktie handelsplatform.

4. Investering i sølv certifikater

Sølvcertifikater er en måde at få eksponering over for sølvmarkedet, uden at du behøver at eje sølvet. Disse finansielle instrumenter kan gøre det muligt at shorte markedet og handle med gearing.

Dette er dog ofte meget dyrt og risikobetonet, og derfor frarådes certifikater som investering for begyndere. De er desuden ikke egnet til langsigtet investering, men bruges ofte til spekulation.

Du kan handle sølv certifikater hos online børsmæglere.

Hvor er det bedst at købe sølv?

Køb af sølv til investering er nemmest gennem en børsmægler. Der er flere børsmæglere i Danmark, der tilbyder køb af ETF’er, aktier eller certifikater med sølv. Her er nogle af de mest populære:

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

{etoroCFDrisk}% af detailinvestorer taber penge, når de handler CFD’er med denne udbyder. Du bør overveje, om du har råd til at tage den høje risiko for at miste dine penge. Dette er et reklamelink.

Skat af investering i sølv

Investering i sølv kræver skattebetaling, som alle andre investeringer. Hvis du tjener gevinst fra salg af sølv, så skal du betale skat af denne gevinst.

Hvor meget skatter du skal betale, afhænger af din indkomst og den skattesats, der gælder for dig.

Ofte stillede spørgsmål

Sølv bruges ofte til at beskytte investorer mod inflation og til at diversificere en investeringsportefølje.

Sølv er en relativ sikker investering, som gør det muligt for investorer at beholde deres købekraft og diversificere deres investeringsportefølje. Dog giver investering i sølv typisk ikke et højt afkast.

Sølvpriserne stiger, når efterspørgslen øges eller udbuddet af sølv reduceres.

Udbuddet og efterspørgslen af sølv har en direkte indvirkning på sølvs værdi. Hvis udbuddet stiger eller efterspørgslen falder, vil det føre til et fald i sølvs værdi.

Sølv er ikke skattefrit, hvis du investerer i sølv gennem aktier, ETF’er eller certifikater. Her vil du blive beskattet ud fra de gældende skatteregler for investering. Beløbet du skal betale afhænger af de skatteregler, der er gældende for investeringer.