Flyt aktiesparekonto til anden bank eller fra almindelig depot

Mand er ved at lukke en flyttekasse for at kunne flytte aktiesparekonto til anden bank.

Vil du gerne flytte aktiesparekonto til en anden bank? Eller vil du gerne overføre aktier fra et almindelig depot til en aktiesparekonto? Så kan denne guide hjælpe dig.

Flyt aktiesparekonto til anden bank

Der findes ikke et fælles system som investeringsbanker kan bruge til at overføre aktiesparekonti, som ellers kan lade sig gøre med mange andre investeringsprodukter.

Derfor kan din bank have svært ved at overføre din aktiesparekonto til en anden bank og du vil ofte skulle sælge dine aktier på din eksisterende aktiesparekonto, lukke kontoen, oprette en ny og købe aktierne tilbage på den nye aktiesparekonto.

Hvis din nuværende aktiesparekonto har en værdi som er over indskudsloftet på 135.900 kroner, vil du ikke kunne du ikke kunne købe den samme mængde aktier tilbage, hvilket er en af de primære ulemper ved aktiesparekontoen.

Selvom der ikke findes et fælles system kan du prøve at spørge din bank om det er muligt for dem at flytte din aktiesparekonto, da bankerne kan have systemer hinanden imellem.

Ofte vil svaret dog være at du skal lukke din aktiesparekonto hos din eksisterende bank og så oprette en ny ved den nye bank. Det kan du gøre ved at følge de nedenstående trin:

1. Sælg dine aktier

Det første trin i at flytte aktiesparekonto til en anden bank er at sælge dine aktier ved din nuværende bank. Det gør du ved at gå ind på din handelsplatform, hvor du opretter en salgsordre.

2. Luk din aktiesparekonto

Når du har solgt dine aktier på din nuværende aktiesparekonto, skal du kontakte din bank og få dem til at lukke din aktiesparekonto. Herefter vil skatten blive opgjort og du har nu mulighed for at oprette en ny aktiesparekonto.

Processen med at få lukket sin aktiesparekonto kan i nogle tilfælde tage op til 3 uger. Det afhænger af om du selv har solgt aktierne og hvilken bank du har.

3. Opret aktiesparekonto i anden bank

Efter at din aktiesparekonto er lukket i din gamle bank, kan du nu oprette en ny aktiesparekonto.

For maksimal fortjeneste på din aktiesparekonto, er det vigtigt at du vidt vælger en bank, der tilbyder lave handelsomkostninger og er uden høje depotgebyrer, ellers kan din potentielle fortjeneste hurtigt blive opslugt af udgifter.

Som du nok allerede er opmærksom på, kan det være besværligt at overføre en aktiesparekonto til en anden bank. Derfor kan det være en fordel at have din aktiesparekonto udenfor din almindelige bank, da det gør det meget nemmere hvis du i fremtiden gerne vil skifte bank.

Nogle af de bedste og billigste steder at have en aktiesparekonto kan finde i oversigten nedenfor:

Investering har risici, din porteføljeværdi kan falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. Dette er et reklamelink.

Hvilken en investeringsbank du skal vælge til at have din aktiesparekonto på afhænger af hvilke værdipapirer du gerne vil have adgang til og om der er andre investeringsfunktioner du skal bruge, hvilket er individuelt for de enkelte banker.

4. Overfør penge til din nye aktiesparekonto

Når du har oprettet en aktiesparekonto skal du overføre penge til den. Som tidligere nævnt kan du maksimalt overføre op til indskudsloftet på 135.900 kroner i 2024.

5. Køb aktier på din nye aktiesparekonto

Når du har penge på din aktiesparekonto, har du mulighed for at oprette en ordre for at købe de aktier tilbage, som du tidligere ejede. Det er muligt, at aktiernes pris er faldet siden du solgte, men den kan også være steget.

Processen for at købe aktier på en aktiesparekonto er den samme som på en standard aktiekonto.

Overfør aktier til aktiesparekonto fra depot

Det er ikke muligt at flytte aktier fra et almindelig aktiedepot til en aktiesparekonto, da de to kontotyper har hver deres beskatning. Hvis du gerne vil overføre aktier til en aktiesparekonto fra et almindelig depot, skal du først sælge dine investeringer på dit almindelige aktiedepot og så købe dem tilbage på dit aktiesparekonto.

1. Opret en aktiesparekonto

Du skal først og fremmest oprette en aktiesparekonto for at kunne overføre dine aktier fra dit almindelig depot.

Her er det vigtigt at du vælger en bank med billige handelsomkostninger og uden dyre depotgebyrer, da din fortjeneste ved at have en aktiesparekonto ellers hurtigt ryger til gebyrer.

Derudover kan det være svært at flytte en aktiesparekonto til en anden bank. Af den årsag vil det i mange tilfælde give bedst mening at gå udenom din egen bank, da du ellers risikerer at blive stavnsbundet.

Overvej derfor at have din aktiesparekonto hos en dedikeret investeringsbank som Nordnet og SaxoInvestor. Det er billigt at have en aktiesparekonto hos dem, da de både har lave omkostninger og ikke har et depotgebyr.

2. Sælg aktier på dit aktiedepot

Når du har oprettet en aktiesparekonto, skal du sælge dine aktier på dit almindelige aktiedepot, for at kunne flytte dine aktier dertil.

Det skyldes, at skatten på de to forskellige kontotyper er forskellige og man derfor ikke kan overføre aktierne direkte uden at sælge først.

Vær opmærksom på ikke at sælge mere end du kan overføre til aktiesparekontoen, som har en beløbsgrænse på 135.900 kroner i 2024, da du ellers bliver beskattet af mere end nødvendigt.

3. Overfør penge til din aktiesparekonto

Når du har solgt dine aktier skal du nu overføre penge til din aktiesparekonto. Til det skal du bruge kontooplysningerne på din aktiesparekonto. Det kan du finde i din kontooversigt. Brug disse oplysninger til at sende pengene fra dit almindelige aktiedepot.

4. Køb aktier på din aktiesparekonto

Når pengene står på din aktiesparekonto, kan du nu oprette en købsordre og tilbagekøbe de aktier du tidligere havde. Du kan være heldig at prisen er faldet i mellemtiden, men den kan også være steget.

Køb af aktier foregår på samme måde på en aktiesparekonto, som på et almindeligt aktiedepot.